Antena 3 CNN Actualitate FBI a greşit numărul. Teroriştii de la 11/09 NU au sunat în România (VIDEO)

FBI a greşit numărul. Teroriştii de la 11/09 NU au sunat în România (VIDEO)

FBI a greşit numărul. Teroriştii de la 11/09 NU au sunat în România <font color=red>(VIDEO)</font>
11 Sep 2007   •   22:54

Se împlinesc luni 6 ani de la atentatele în serie care au lovit Statele Unite şi întreaga lume. Astăzi, la comemorarea tragicelor evenimente, numele României apare din greşeală într-un articol în presa franceză care invocă un raport FBI. Potrivit acestui raport, teroristul care a pus la cale atentatele folosea inclusiv un număr de telefon de România. După o mulţime de întrebări din partea ziariştilor români şi francezi, cotidianul Liberation a recunoscut că la mijloc e o greşeală şi că ea ar proveni chiar de la FBI.

Firul scandalului care a scandalizat scena românească
Cotidianul francez ?Libération? a publicat, în ediţia de marţi, un raport clasificat al FBI asupra autorilor atentatelor de la 11 septembrie 2001. În document sunt menţionate activităţile celor 19 piraţi ai aerului din ultimele 18 luni înainte de atacuri. Potrivit jurnaliştilor francezi, activităţile lui Mohammed Atta, cel considerat creierul atentatelor, prezintă amănunte misterioase.

Raportul clasificat a fost întocmit de un institut subordonat Departamentului de Justiţie şi a fost remis FBI la două luni şi jumătate după atentate. În cele 198 de pagini sunt detaliate toate activităţile semnificative ale celor 19 terorişti, din ultimele 18 luni de viaţă.

Pseudonimele folosite, actele de identitate - false sau adevărate, numerele de telefon, deplasările, operaţiunile bancare, întâlnirile cu diverşi complici sau prieteni, adresele, toate acestea se regăsesc în paginile raportului. În lista de telefoane a "creierului operaţiunii", Mohammed Atta, a fost descoperit un număr înregistrat în România, scria ?Libération?.

Scenariile ţesute pe marginea acestei ipoteze eronate sunt următoarele: teroristul ar fi putut suna la numărul de telefon din România fie pentru a contacta un complice, fie pentru a obţine sprijin pentru acţiunile sale teroriste, preciza publicaţia franceză.

Raportul se intitulează Twinbom-Pentbom, titlu oficial întâlnit şi pe alte sinteze ale FBI care au ca obiect atentatele de la 11 septembrie. Numărul de înregistrare este unul deosebit. Acesta nu a mai apărut decât o dată, în raportul final al comisiei pentru 11 septembrie, dat publicităţii în iulie 2004. Numărul se află în interiorul notelor anexate textului principal, cele care fac inventarul surselor consultate.

Fostul consilier prezidenţial Ioan Talpeş a declarat marţi că CSAT a ştiut despre faptul că liderul teroriştilor de la 11 septembrie a avut convorbiri cu un număr de telefon din România. Acesta susţine că autorităţile au luat ?măsuri informative?.

SRI, instituţia română competentă în acest caz, susţine că România nu este în niciun fel implicată în demersurile teroriştilor de la 11 septembrie. Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate Sergiu Medar a declarat că, în prrimii doi ani ai mandatului preşedintelui Traian Băsescu nu s-a abordat acest subiect în CSAT şi că el nu ştie nimic despre un telefon dat de terorist în România. Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a cerut verificarea informaţiilor publicate de ziarul francez.



CREIERUL ATENTATELOR DIN 11/09 A SUNAT ÎN ROMÂNIA

CITIŢI ARTICOLUL COMPLET ÎN "LIBERATION"

Antena 3

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close