Antena 3 CNN Actualitate Femeie din Suceava, mamă la 52 de ani după o fertilizare cu ovocite donate din Spania

Femeie din Suceava, mamă la 52 de ani după o fertilizare cu ovocite donate din Spania

Totul a fost posibil după ce familia a apelat la o procedură de fertilizare in vitro cu ovocite de la o donatoare anonimă din Spania. Statul român nu a ajutat-o cu niciun ban pe femeie, care și-a plătit singură tratamentul. Din păcate, România este singura țară din UE fără o lege a reproducerii umane asistate.

Femeie din Suceava, mamă la 52 de ani după o fertilizare cu ovocite donate din Spania
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    07 Iul 2021   •   14:29

Femeia de 52 de ani a devenit mamă la o clinică de obstretică-ginecologie din Iași. Ambii părinți și-au dorit din răsputeri un copil, însă analizele medicale ale femeii indicau că aceasta suferea de infertilitate, iar șansele ca cei doi să devină părinți erau infime, scrie Ziarul de Iași

"Procedura a început acum un an şi nu le-a fost deloc uşor ţinând cont că a fost un an marcat de pandemie. Amândoi sunt absolvenţi de studii superioare şi au lucrat o perioadă în Germania, şi acolo au aflat de procedeul de fertilizare in vitro. După ce amândoi au făcut un set de investigaţii medicale la Omini Clinic, atât cuplul, cât şi clinica au înaintat câte o cerere la Agenţia Naţională de Transplant care aprobă pe baza documentaţiei procedura de fertilizare. După aceea au luat legătura cu o bancă de ovocite din Spania pentru că, în România, nu există aşa ceva. Aici au fost supuşi unui chestionar. Nu au cunoscut numele donatoarei de ovocite, dar, în schimb, conform protocoalelor, viitorii posibili părinţi pot afla totul despre donatoare, respectiv vârstă, rasă, grupă de sânge, RH, culoarea părului şi a ochilor, studiile absolvite, istoric medical. De regulă, vârsta donatoarelor de ovocite este de 20-25 de ani, iar starea de sănătate este verificată extrem de riguros", a declarat prof.univ.dr. Mircea Onofriescu, coordonatorul echipei de la Omini Clinic şi şeful Secţiei I de la Institutul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă.

Pe 25 iunie, minunea în care cuplul nu mai spera s-a întâmplat

Pentru ca ovocitele aduse din Spania să nu se degradeze, acestea au fost transportate în containere speciale cu azot lichid. După procedura de fertilizare, pentru femeie a urmat o monitorizare atentă a sarcinii. În ciuda vârstei înaintate și a istoricului medical, sarcina femeii a decurs normal, iar fătul s-a dezvoltat armonios. 

“A născut prin cezariană o fetiţă de 3.000 de grame, scor Apgrar 9. Atât mama, cât şi copilul au avut o evoluţie foarte bună, iar la trei zile de la naştere le-am externat. Nu puteţi să vă închipuiţi cum arăta fericirea pe chipul acestor oameni”, a mai spus prof.univ.dr. Onofriescu.

În cazul femeii din Suceava, statul nu a decontat niciun ban

România este, singura țară din UE fără o lege a reproducerii umane asistate. În cazul femeii din Suceava, statul nu a decontat nimic.

“Din păcate, România este una dintre ţările care susţin fertilitatea extrem de puţin. Avem cel mai mic număr de fertilizări in vitro din Europa de Est, în condiţiile în care am intrat în iarna demografică. Noi specialiştii, am făcut lobby la forurile superioare. În plus, România rămâne singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o lege a reproducerii umane asistate. Această lege stă mai bine de 15 ani prin sertarele Senatului şi Camerei Deputaţilor şi noi suntem în iarnă demografică”, a adăugat Onofriescu.

Statisticile arată că unul din șase cupluri au probleme de fertilitate, iar în 30% dintre cupluri nu au banii necesari pentru a-și putea strânge la piept copilul mult visat. 

Costurile unei proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite donate ajunge la 4.500- 4.800 de euro, iar ponderea cea mai mare o reprezintă  transportul ovocitelor şi procedurile de laborator, care sunt extrem de complexe.

Statul acoperă din acestă sumă doar jumătate, în cazul în care viitoarea mamă are vârsta sub 40 de ani şi nu este obeză. Şansele de reuşită sunt de 35-36%. Dacă embrionul nu s-a implantat, cuplul trebuie să repete procedura de fertilizare, prin urmare, aceștia trebuie să scoată alți bani din buzunar.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close