Antena 3 CNN Actualitate Fermierii au protestat faţă de lipsa sprijinului guvernamental pentru agricultură

Fermierii au protestat faţă de lipsa sprijinului guvernamental pentru agricultură

Fermierii au protestat faţă de lipsa sprijinului guvernamental pentru agricultură
03 Sep 2008   •   16:44

Peste o mie de fermieri au mărşăluit miercuri pe străzile Capitalei, cerând reducerea cu 50 la sută a preţului la motorină. Reprezentanţii agricultorilor au depus petiţii la Ministerul Finantelor şi cel al Agriculturii. Singura reacţie din partea executivului a venit de la purtătorul de cuvânt Camelia Spătaru. Aceasta a declarat că, deciziile în cazul fermierilor se vor lua în urma unor negocieri.

Agricultorii au organizat acţiuni de protest în Capitală şi în 14 judeţe ale ţării. Fermierii sunt nemulţumiţi de preţul ridicat al motorinei şi de lipsa sprijinului guvernamental pentru pomicultură şi legumicultură.

În Baia Mare, cei o sută de membri ai Sindicatului Agrostar au găsit o formă inedită de a atrage atenţia autorităţilor. Fermierii din judeţul Sibiu au marşăluit cu tractoarele lor pe străzile fostei capitale culturale europene.

În Covasna, sute de agricultori au adus zeci de tractoare în faţa Prefecturii, dar şi un sicriu cu cartofi, grâu şi lapte, spunând că au "înmormântat" agricultura, iar acţiuni similare ale fermierilor au avut loc şi la Cluj-Napoca şi Timişoara.

"Înmormântăm agricultura dacă Guvernul şi Ministerul Agriculturii nu iau măsuri corespunzătoare", scria pe pancartele purtate de protestatari. Doi copii au purtat un afiş cu inscripţia "Cu preţurile actuale nu putem asigura laptele necesar copiilor".

La Târgovişte, peste o sută de fermieri au cerut ca 30% din spaţiile din pieţele agroalimentare să fie rezervate exclusiv producătorilor.

"Este pentru prima oară în Dâmboviţa când fermierii şi membri ai sindicatelor din agricultură organizează proteste de stradă, sunt membri ai Sindicatului Pomicultorilor din România, ai Sindicatului Producătorilor Agricoli din România şi ai Federaţiei Agrostar", a declarat, pentru Mediafax, Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţa.

"Vom înainta prefectului de Dâmboviţa o notă scrisă care conţine principalele revendicări. Sunt mari nemulţumiri generate de nivelul ridicat al preţului motorinei, de sprijinul nesemnificativ în pomicultură şi legumicultură şi de neacordarea la timp a subvenţiilor", a spus Ion Oprea.

Agricultorii au anunţat că vor continua protestele până la rezolvarea revendicărilor. Mai mult, fermierii ameninţă cu boicotarea alegerilor din 30 noiembrie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close