Antena 3 CNN Actualitate Fermierii cubanezi au voie să-şi cumpere echipamente pentru agricultură

Fermierii cubanezi au voie să-şi cumpere echipamente pentru agricultură

Fermierii cubanezi au voie să-şi cumpere echipamente pentru agricultură
18 Mar 2008   •   14:55

Cuba a ridicat interdicţia aplicată fermierilor cubanezi conform căreia, aceştia nu aveau voie să-şi cumpere echipament pentru a face agricultură. Raul Castro, noul preşedintele Cubei, încearcă prin această măsură să stimuleze producţia de alimente, susţine presa locală. Vânzarea de îngrăşăminte şi maşini destinate agriculturii era în trecut strict controlată de către stat.

De acum însă, fermierii particulari vor avea posibilitatea de a-şi cumpăra echipamentele necesare pentru a lucra pământul cu banii pe care-i primesc de la stat pentru alimentele vândute. Prin această decizie, Cuba va economisi sute de milioane de dolari care sunt de obicei cheltuiţi pentru importul de alimente.

În 2007, Cuba a importat alimente în valoare de 2 miliarde de dolari. Noul lider cubanez a declarat de asemenea că agricultura este o prioritate pentru dezvoltarea economică a ţării. În Cuba există mai mult de 250.000 de ferme dintre care 1.100 sunt particulare. Fermele private cultivă o treime din pământurile arabile cubaneze.

Raul Castro a devenit preşedinte al Cubei după ce, la 19 februarie, Fidel Castro şi-a anunţat retragerea de la conducerea ţării pe motive de sănătate. La scurt timp după numirea sa în funcţia de preşedinte, Raul Castro a declarat că doreşte să lanseze reforme economice în Cuba, dar a precizat că nu va devia de la calea socialismului.

Vineri, Raul Castro a ridicat restricţiile privind achiziţia echipamentelor electronice şi electrocasnice precum DVD-uri, calculatoare, televizoare şi prăjitoare de pâine.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close