Antena 3 CNN Actualitate Fermierii români primesc subvenţii mult mai mici decât cei europeni

Fermierii români primesc subvenţii mult mai mici decât cei europeni

Fermierii români primesc subvenţii mult mai mici decât cei europeni
08 Ian 2008   •   07:56

Agricultura va avea la dispoziţie anul acesta peste 3 miliarde de euro. Fondurile vin atât de la Uniunea Europeană cât şi de la bugetul de stat şi sunt destinate fermierilor care îşi vor cultiva terenurile. În 2008, agricultorii vor primi 50 de euro de hectar din fonduri europene, plus 30 de euro pe hectar din fondurile naţionale. La început, subvenţiile vor fi virate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, urmând ca, la sfârşitul anului, agenţia să îşi recupereze banii de la Uniunea Europeană. România este încă departe de ţările europene în ceea ce priveşte subvenţiile în agricultură.

Dacă un agricultor român primeşte circa 50 de euro pe hectar, unui fermier francez îi sunt alocate aproape 400 de euro, iar unuia din Ungaria circa 200 de euro.

Ministerului Agriculturii i-au fost alocate în 2008 aproximativ 2,66 procente din PIB, adică 11,7 miliarde de lei. O mare parte din bani va fi direcţionată în programe de sprijin pentru fermieri.

Totodată, fondurile europene alocate pentru acest an sunt destinate exclusiv fermierilor. Este vorba despre plăţi directe de peste 440 de milioane de euro.

Alte fonduri vor veni şi prin intermediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, dar numai pe bază de proiecte. Banii vor putea fi accesaţi după ce Uniunea Europeană va aproba Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, cel mai probabil în luna februarie.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close