Îi veţi vedea pe ziariştii voştri favoriţi în centrul oraşului, în parc, la terasă, la cumpărături. Vin să spună povestea oraşului şi a oamenilor săi.
Nu ezitaţi să staţi de vorbă cu ei şi să faceţi selfi-uri pe care mai apoi să le postaţi pe pagina de Facebook Antena 3 România. Fii la putere!
După Târgu Jiu, Reşiţa şi Alba Iulia, jurnaliştii Antena 3 au ajuns la Suceava. Sabina Iosub, Ela Crăciun, Adrian Măniuţiu şi Răzvan Dumitrescu vă arată frumuseţile Bucovinei şi va spun povestea Sucevei.
Bun venit în Suceava! Locul unde se simţea în siguranţă Ştefan cel Mare, locul de unde a domnit Alexandru cel Bun, locul unde a compus Ciprian Porumbescu, oraşul cojocarilor.
Suceava, după informaţiile documentare, se pare că provine din doi termeni: Suci, însemnand cojocar şi dava, oraş. Orasul cojocarilor. Se pare că aici a existat o breslă a cojocarilor care au determinat contemporanii să-i dea numele de Suceava.
Suceava este una dintre cele mai vechi şi mai importante aşezări ale României şi a fost timp de două veacuri capitală a principatului Moldova. În prezent este reşedinţa judeţului cu acelaşi nume şi găzduieşte aproape 106 mii de suflete.
Inima Sucevei a rămas şi acum maiestuoasa Cetate de Scaun. Cetatea care îi adăpostea pe marii voievozi şi unde se simţea în siguranţă domnitorul Ştefan cel Mare.
Cetatea Sucevei a fost ridicată în urmă cu şase secole şi nu a fost niciodată cucerită prin luptă.
Este o cetate reprezentativa rolului pe care l-a jucat in istoria Moldovei. Fiind martora mai multor bătălii nu a putut fi niciodată cucerită, rămânând inexpunabilă în faţa atacurilor succesive venite din partea turcilor.
Domnitorul Ştefan cel Mare a înţeles cel mai bine necesităţile construirii de clădiri fortificate pentru a apăra Principatul Moldovei de atacurile turcilor, tătarilor, ungurilor sau polonilor. El a construit primele mănăstiri fortificate din Moldova şi a întărit cetăţile existente.
În vara anului 1476, Mahomed al II-lea Cuceritorul şi-a încercat norocul sub zidurile cetăţii, dar rezistenţa moldovenilor l-a silit să se retragă în mod ruşinos. .
Pe strada Prunului nr 1 din Suceava întâlnim casa unde a locuit Ciprian Porumbescu. Tânărul compozitor a studiat muzica la Suceava, după care a plecat să se perfecţioneze la Conservatorul din Viena. Pe unde a cutreierat prin lume, tânărul Porumbescu a avut Bucovina mereu în suflet.
„Mă roade dorul de casă. Voi găsi eu drumul potrivit spre ea. Mă agăţ de un cocostârc, care se întoarce la primăvară, şi mă opresc drept în bătătura casei." - Ciprian Porumbescu
Porumbescu a dat lumii unele dintre cele mai frumoase compoziții printre care Balada pentru vioară și orchestră şi a fost numit "Creangă al Bucovinei".
În Suceava s-au născut mari artişti, compozitori, pictori, poeţi, renumiţi profesori. Suceava a dat României numeroase bogăţii. Multe dintre obiectivele turistice importante ale Sucevei sunt incluse în cadrul Muzeului Bucovinei. În Suceava mai găsim Hanul Domnesc, Parcul Profesor Ioan Nemeș, impresionanta mănăstire Zamca, amintirea vechii cetăți Șcheia, dar și câteva case memoriale și muzee aflate în alte localități.