Antena 3 CNN Actualitate Fii la putere! De ce Reşiţa e un oraş unic în Europa

Fii la putere! De ce Reşiţa e un oraş unic în Europa

Fii la putere! De ce Reşiţa e un oraş unic în Europa
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    25 Iun 2015   •   19:56

Fii la putere! Antena 3 este aici, chiar la tine în oraş! Timp de două săptămâni, jurnaliştii noştri străbat ţara cu caravana Antena 3. 

 
La 10 ani de la înfiinţarea postului nostru, cei mai cunoscuţi jurnalişti din România vor intra în casă, şi nu doar prin intermediul televizorului. Îi veţi vedea pe realizatorii voştri favoriţi în centrul oraşului, în parc, la terasă, la cumpărături. 
 
Astăzi, jurnaliştii Antena 3 sunt la Reşiţa. Maria Coman, Alessandra Stoicescu, Cristina Ţopescu şi Felix Rache se întâlnesc cu bănăţenii. O să aflaţi de la colegii noştri de ce Reşiţa e un oraş unic în Europa. Nu ezitaţi să staţi de vorbă cu ei şi să faceţi selfiuri pe care mai apoi să le postaţi pe pagina de Facebook Antena 3 România. 
 
În apropiere de Reşiţa se află şi o importantă rezervaţie de zimbrii, în vecinătatea comunei Armeniş. Rezervaţia Măgura Zimbrilor este cea mai nouă din Europa şi îşi propune repopularea pădurilor cu temutele mamifere. Recent, 14 exemplare de zimbru au fost eliberate în sălbăticie, iar acum zimbrii cutreieră din nou liberi prin Carpaţi.
 
În urmă cu veac si jumătate, zimbrii erau mândria pădurilor româneşti. Însă, din cauza vânătorii excesive, a braconajului, dar şi a ciopârţirii codrilor, zimbrul a dispărut din România, dar şi de pe aproape tot continentul european. Acum există legi internaţionale care protejează specia, iar apărătorii mediului fac tot posibilul să repopuleze pădurile cu impunătoarele animale.
 
Zona sălbatică în care au fost eliberaţi zimbrii se întinde pe o suprafaţă de 59.000 de hectare şi face parte din situl Natura 2000 Munţii Ţarcu. Administratorul parcului spune că popularea zonei cu zimbrii a început încă din 2003, dar atunci erau prea puţine exemplare.
 
Acum zimbrii cutreieră liberi prin Carpaţii Meridionali după mai bine de două secole. Reprezentanţii World Wide Fund România speră ca până în 2019, să se ajungă la aproape 200 de exemplare de zimbrii eliberaţi în zonă, iar dacă programul dă roadele aşteptate, se va extinde şi în alte zone.
 
Veste reîntoarcerii zimbrilor în Carpaţi a ajuns şi la urechile străinilor. Prinţul de Liechtenstein, Alexander von Liechtenstein, a vizitat recent comuna Armeniş şi rezervaţia de zimbrii, fiind profund impresionat de frumuseţea zonei.  
 
România este acum una dintre cele nouă ţări europene în care zimbrii trăiesc în sălbăticie, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia şi Germania.

×
Subiecte în articol: Fii la putere Reşiţa
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close