Antena 3 CNN Actualitate Filmul secret care dezvăluie cum a fost scoasă din pământ matrița dacică de la Sarmizegetusa - VIDEO

Filmul secret care dezvăluie cum a fost scoasă din pământ matrița dacică de la Sarmizegetusa - VIDEO

Filmul secret care dezvăluie cum a fost scoasă din pământ matrița dacică de la Sarmizegetusa - VIDEO
Sursa foto: sursa: hunedoara.adevarul.ro
31 Mai 2017   •   10:09

Andreea Ciuciu, tânăra care a participat la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact considerat unic în lume, a fost interogată, marţi, la Tribunalul Hunedoara, după ce a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la găsirea artefactului. După aproape patru ani au apărut şi primele imagini video din ziua de 23 iunie 2013.

„La un moment dat am ajuns împreună cu grupul deasupra gropii în care se afla matriţa, o excavaţie făcută de prăbuşirea unui copac, şi am observat că străluceşte ceva în lumina soarelui. Ionuţ Trufaş şi Robert Kurti, prietenul meu, au fost cei care au coborât la groapă şi au scos artefactul. Apoi domnul Brilinsky, care venise în urma noastră, a sunat la firma de pază să îi anunţe să oprească intrarea în zona aceea. Noi toţi ne-am făcut poză cu artefactul, ne-am minunat de el, apoi ne-am întors prin pădure spre parcarea unde se aflau maşinile noastre. Piesa a fost transportată într-un rucsac, de fiul domnului Brilinsky. Ea fost predată lui Vladimir Brilinsky care, fiind administratorul sitului, era cel mai în măsură să se ocupe de ea. Ajunşi la locul unde am înnoptat, la acea cabană cu forma unui castel, ştiu că Vladimir Brilinsky a sunat la Cluj – Napoca, la cineva de la muzeu. A doua zi de dimineaţă au venit cinci – şase persoane care s-au prezentat ca fiind de la muzeu şi ne-au cerut detalii cu privire la descoperirea artefactului. Dânşii şi Vladimir Brilinsky au plecat la locul descoperirii”, a declarat Andreea Ciuciu.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close