Antena 3 CNN Actualitate "Financiarul" dezvăluie că o lege de anul trecut contravine Constituţiei

"Financiarul" dezvăluie că o lege de anul trecut contravine Constituţiei

"Financiarul" dezvăluie că o lege de anul trecut contravine Constituţiei
15 Ian 2008   •   19:05
Premierul poate ascunde unele ordonanţe şi hotărâri de guvern, susţin jurnaliştii de la cotidianul Financiarul. Primul ministru ar beneficia de această atribuţie datorită unei legi date vara trecută, care nu îl obligă să publice toate deciziile în Monitorul Oficial. Prevederea contravine însă Constituţiei, susţin cei de la Financiarul.

Jurnaliştii de la Financiarul observă că, practic, legea contrazice textul Constituţiei şi cere Curţii Constituţionale să se sesizeze şi să declare neconstituţional articolul respectiv.

Potrivit jurnaliştilor de la Financiarul, legea adoptată în luna iunie modifică, de fapt, un act normativ mai vechi, iar premierul poate beneficia de aceste prevederi chiar în anul alegerilor locale şi legislative.

Potrivit legii fundamentale, doar hotărârile de guvern cu caracter militar pot fi secretizate. Mai mult, Constituţia prevede că oricine trebuie să aibă acces la informaţiile de interes public.

Un alt articol încălcat este cel referitor la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor de guvern şi ordonanţelor. "Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate", se prevede în Constituţie.

Una dintre prevederile legii ce contravine Constituţiei arată că "nu sunt supuse regimului de publicare în Monitorul Oficial al României:
a) deciziile primului-ministru clasificate, potrivit legii;
b)actele normative clasificate, potrivit legii, precum şi cele cu caracter individual, emise de autorităţile administrative autonome şi de organele administraţiei publice centrale de specialitate".

Antena 3

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close