Antena 3 CNN Actualitate Fiul unui ambasador comunist "garantat" de generalul Predoiu de la SIE, omul din spatele Recorder şi Hotnews

Fiul unui ambasador comunist "garantat" de generalul Predoiu de la SIE, omul din spatele Recorder şi Hotnews

Fiul unui fost ambadador al României din perioada regimului comunist se numără printre "investitorii discreţi" care finanţează mai multe publicaţii online ca Recorder sau Hotnews. În acte, publicaţiile sunt conduse de un producător de filme, însă în umbră este tatăl său, un ambasador comunist garantat de generalul Predoiu de la SIE.

Fiul unui ambasador comunist "garantat" de generalul Predoiu de la SIE, omul din spatele Recorder şi Hotnews
Sursa foto: newsweek.ro
de Georgiana Adam    |    14 Sep 2022   •   23:09

Omul din spatele publicaţiilor Recorder şi, mai nou, Hotnews, este Dragoş Vîlcu, un producător de filme care pare că a adoptat o metodă inventată de însuşi Sorin Ovidiu Vîntu.

Chiar dacă se laudă că deţin cea mai transparentă redacţie şi publică periodic rapoarte despre bugetul asociaţiei, jurnaliştii Recorder omit să spună cine se află, de fapt, în spatele publicaţiei.

Chiar de pe site putem afla că brandul Recorder este deţinut de o societate cu un nume cel puţin ciudat - Harfa Online Publishing SRL, o firmă înfiinţată în anul 2017 şi unde o altă societate, Dragoş Vîlcu Management SRL, deţine 49,5% din acţiuni.

Mai departe, Dragoş Vîlcu Management SRL este deţinută de Dragoş Vîlcu şi de tatăl său, Gheorghe Vîlcu, fost ambasador al României în regimul comunist, în prezent pensionar, notează o anchetă publicată de newsweek.ro.

Restul acţiunilor de la Harfa Online Publishing sunt deţinute de Răzvan Ionescu, publisher la Recorder, şi alţi trei jurnalişti: Mihai Gabriel Voinea, Cristian Sorin Delcea și Iulian Andrei Crăciun.

Ciudat este şi faptul că la nici două luni de la înfiinţarea SRL-ului Harfa, firma deţinută de Dragoş Vîlcu şi tatăl său decide să se retragă din acţionariat şi a vândut pachetul de acţiuni către ceilalţi asociaţi.

Afacerea Hotnews şi legăturile cu brokerul fugar Cristian Sima

În urmă cu numai câteva săptămâni, Dragoş Vîlcu a fost implicat într-o achiziţie de răsunet pe piaţa media di România. Prin intermediul unei alte societăţi, Multi Media Est SRL, pe care o deţine împreună cu tatăl său, Vîlcu a preluat compania Media Bit Software SRL, care deţine publicaţia de ştiri Hotnews.

Media Bit Software SRL era deținută de Ioan Mărgărit, Manuela Preoteasa, Andrei Woinarowski, Răzvan Cornețeanu şi Tereze Sălișteanu. Potrivit unor surse din piața media, tranzacția s-a ridicat la aproximativ două milioane de euro.

Un pachet de acțiuni la Hotnews a deținut la un moment dat și Cristian Sima, supranumit “brokerul fugar”. În cartea sa, “Marea Spovedanie”, el a susținut că unul dintre fondatori, Ioan Mărgărit, ar fi luat un împrumut ascuns de la Mihai Marcu, patronul Medlife, principalul jucător de pe piața medicală privată din România, cu afaceri de peste un miliard de euro.

Cine este Gheorghe Vîlcu, tatăl "mogulului" Dragoş Vîlcu

Fost diplomat în regimul comunist condus de Ncolae Ceauşescu, dar rămas în sistem şi după Revoluţia din 1989, Gheorghe Vîlcu a fost urmărit de Securitate cu numele conspirativ "Viorel" pentru "manifestări negative la adresa politicii interne și Externe a României, precum și la activitatea desfășurată de unele personalități din conducerea de partid și de stat".

Cu toate că a activat în MAE în timpul dictaturii comuniste, Vîlcu a obţinut în anul 2010 o decizie de necolaborare de la CNSAS.

Ca o coincidență, tatăl partenerului de afaceri al fiului său, Răzvan Ionescu, a lucrat tot în MAE, în calitate de contabil. Conform jurnaliştilor de la Newsweek, Gheorghe Vîlcu este prieten cu generalul Silviu Predoiu, fostul şef operativ al Serviciului de Informaţii Externe.

Dragoș Vîlcu Management SRL, din care fostul ambasador s-a retras abia anul trecut, vânzându-și acţiunile către fiul său, deține pachete majoritare de acțiuni la mai multe companii din domeniul producției cinematografice, a publicității, dar și mass-media.

×
Parteneri
Noi sancțiuni drastice pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan în România
x close