Antena 3 CNN Actualitate Florica Bejinaru, noul preşedinte CSM, acuzată în trecut de colaborare cu fosta Securitate (VIDEO)

Florica Bejinaru, noul preşedinte CSM, acuzată în trecut de colaborare cu fosta Securitate (VIDEO)

Florica Bejinaru, noul preşedinte CSM, acuzată în trecut de colaborare cu fosta Securitate (VIDEO)
11 Ian 2010   •   17:51

Consiliul Superior al Magistraturii are, de luni, o nouă conducere. Florica Bejinaru a fost aleasă preşedinte, la finalul unei şedinţe la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Mandatul preşedintelui CSM, judecătorul Virgil Andreieş, şi cel al vicepreşedintelui, procurorul Bogdan Licu se încheie marţi. Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, a anunţat deja că va contesta în instanţă alegerea lui Bejinaru.

În premieră, pentru şefia CSM a candidat şi un procuror. Liviu Dăscălescu a avut-o ca adversar pe judecătoarea Florica Bejinaru. Votul majorităţii membrilor CSM s-a îndreptat către Bejinaru.

De numele acesteia se leagă însă controverse. Florica Bejinaru a fost acuzată în urmă cu câţiva ani de colaborare cu fosta Securitate. CNSAS a stabilit în final că nu a făcut poliţie politică, decizie menţinută şi de instanţă. Pe această temă, Florica Bejinaru a fost în conflict direct cu fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, care a clarificat această situaţie. Şi cu aceasta am să pun punct acestei probleme, întrucât sunt convinsă că anul acesta Consiliul Superior al Magistraturii are o serie de probleme deosebit de importante complexe, pe care, împreună cu colegii mei, intenţionăm să le rezolvăm în modul cel mai eficient cu putinţă. De aceea voi aloca tot spaţiul pe care dumneavoastră mi-l veţi acorda în relaţia cu presa (...) problemelor pe care CSM este chemat în acest an să le rezolve", a declarat Bejinaru, după numirea sa în fruntea CSM.


VIORICA BEJINARU, NOUL PREŞEDINTE AL CSM



Traian Băsescu, discurs fără accente critice

În şedinţa CSM a fost prezentat şi raportul de activitate al Consiliului pe acest an. Ca de fiecare dată, şeful statului a fost prezent la şedinţă. După prezentarea raportului, Traian Băsescu a avut un discurs conciliant, fără accente critice, total diferit faţă de precedentele poziţii în faţa CSM.

Şedinţa CSM din septembrie anul trecut a fost marcată de un schimb de replici dure între Traian Băsescu şi preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru. Şeful statului nu a scăpat ocazia de a critica existenţa unui număr mare de judecători şi procurori care stau cu deciziile de pensionare în buzunar şi nu le pun în aplicare.

În replică, judecătorul Dan Lupaşcu, membru al CSM, i-a reproşat preşedintelui Băsescu că mai mult "înfundă" Justiţia decât să o ajute.

Tensiuni în şedinţele Consiliului au fost de fiecare dată când şeful statului a fost prezent. În ianuarie 2009, liderul de la Cotroceni nu s-a sfiit să ridice tonul la judecătoarea Viorica Costiniu pentru că aceasta vorbea în acelaşi timp cu el.

La începutul anului 2006, Traian Băsescu i-a acuzat de corupţie pe judecători.

"Sunt judecători tineri foarte buni, cum sunt şi judecători cu experienţă. Ceea ce nu înseamnă că nu e corupţie în instanţă. Este, slavă Domnului!" spunea atunci Traian Băsescu.

În 2007, la alegerea conducerii CSM, Băsescu a atras atenţia Consiliului că nu ia o poziţie destul de fermă faţă de abaterile disciplinare ale procurorilor şi judecătorilor. Peste un an, prezent la şedinţa de bilanţ pe 2007, Traian Băsescu a sărit din nou la gâtul magistraţilor acuzându-i că nu îşi apără independenţa în raport cu guvernul şi parlamentul.

În şedinţa de marţi, Traian Băsescu a avut şi observaţii legate de protestul magistraţilor, din vara anului trecut. Asta după ce judecătorii au ameninţat că pot oricând relua greva.

În ceea ce priveşte intrarea în vigoare a codurilor juridice la 1 ianuarie 2011, şeful statului s-a arătat sceptic.

TRAIAN BĂSESCU, LA ŞEDINŢA CSM


Antena 3

×
Subiecte în articol: CSM controverse Securitate
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close