x close

Florin Cîțu: Taxa de poluare pentru automobile nu rezolvă problema la nivel național. Ministrul Finanțelor vine cu soluții

de M.V    |    13 Feb 2020   •   12:12
Florin Cîțu: Taxa de poluare pentru automobile nu rezolvă problema la nivel național. Ministrul Finanțelor vine cu soluții

Ministrul Finanţelor Publice susține că o taxă de poluare doar pentru automobile nu ar rezolva problema la nivel naţional. Florin Cîțu a declarat că  atunci când ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, reducerea poluării este sustenabilă pe termen lung.

”Noi ne uităm la o strategie pentru întreaga economie şi aici includem toate sectoarele de energie care poluează, inclusiv traficul rutier. Nu cred că o taxă de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel naţional. Ceea ce încercăm să facem este retehnologizarea. Este o politică mult mai bună şi sustenabilă pe termen lung decât o taxă. Mesajul meu este că politica fiscală folosită ca instrument pentru reducerea poluării are rezultate mixte de-a lungul timpului. Atunci când ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, cu ajutorul unor împrumuturi de la BEI, de exemplu, reducerea poluării este sustenabilă pe termen lung. Deocamdată, nu se discută de o taxă de poluare, dar vom vedea în viitor”, a spus Cîţu.

Şeful MFP a amintit, totodată, de programul guvernamental 'Rabla' prin care, în acest an, se urmăreşte eliminarea din trafic a 60.000 de autovehicule uzate.

Programul ”Rabla”, soluția pentru eliminarea mașinilor poluante

Programul 'Rabla' susţine eliminarea acestor maşini care poluează. Anul acesta sunt 60.000 de unităţi care vor distribuite, deci programul continuă. Dacă programul 'Rabla' reuşeşte să aducă mai multe maşini noi decât cele importate, vom vedea rezultatele. În acelaşi timp, spun că trebuie să găsim o soluţie la nivel de economie, nu doar pentru sectorul auto', a afirmat oficialul. De la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat. Ulterior acestei măsuri, fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara că Timbrul de mediu va avea un înlocuitor, dar 'în niciun caz nu va fi vorba despre o nouă taxă'.

La jumătatea lunii decembrie 2018, Gavrilescu anunţa că nu a fost găsită nicio variantă a noii contribuţii care urma să înlocuiască taxa auto până la ora actuală, iar până la găsirea unei formule finale va mai dura. Pe data de 9 septembrie 2019, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), anunţa că a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor români care au depus documentaţii complete. Astfel, începând din 2017 până în prezent, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse şi aprobate.

Citeşte mai multe despre:

ministrul finantelor florin citu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati