Antena 3 CNN Actualitate FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului cu România şi disponibilizarea a 475 milioane de euro

FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului cu România şi disponibilizarea a 475 milioane de euro

FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului cu România şi disponibilizarea a 475 milioane de euro
Sursa foto: Foto: Mediafax
de S.T.    |    22 Iun 2012   •   19:51

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu România şi, totodată, disponibilizarea a încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro, informează Mediafax.

Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, "în timpul dezbaterilor, membrii board-ului au transmis autorităţilor române să accelereze reformele structurale pentru a creşte competitivitatea economiei".

"Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscală şi politica monetară, care trebuie să rămână în continuare prudentă în condiţiile turbulenţelor din zona euro", a precizat Mihai Tănăsescu.

Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusă de americanul Jeffrey Franks, care va fi înlocuit din această vară de olandezul Erik de Vrijer.


Principalul angajament din cadrul acordului îl reprezintă introducerea managementului privat la companiile de stat şi privatizarea parţială, în special prin listarea la bursă, sau vânzarea de pachete majoritare de acţiuni.

Statul român a convenit cu FMI să organizeze oferte publice pentru 15% din acţiunile Transgaz până la 15 iunie, 15% din Romgaz până la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica până la jumătatea lunii octombrie, şi să urgenteze pregătirile pentru vânzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica până la sfârşitul acestui an.


Guvernul s-a mai angajat să vândă, până în prima parte a anului viitor, o participaţie majoritară la Electrica, precum şi participaţiile minoritare deţinute de stat la filialele Electrica deja privatizate.

Totodată, executivul s-a angajat să menţină deficitul bugetar cash în limita a 2,2% din PIB, în condiţiile în care PIB-ul pentru acest an a fost revizuit, potrivit ultimei strategii fiscal-bugetare, în uşoară scădere comparativ cu estimarea anterioară, de la 609,7 miliarde lei la 607,5 miliarde lei.

În aceaşi timp, Cabinetul Ponta a menţinut angajamentele asumate de precedentele guverne privind reformele strucuturale. În acest sens, Executivul trebuie să prezinte până la finele lunii iunie proiectul de lege privind reforma în sănătate, care să fie supus dezbaterii publice.

Guvernul a transmis FMI şi că va menţine taxa de clawback în industria farmaceutică, contestată de către producătorii de medicamente, prezentând acest sistem de taxare ca metodă principală pentru a evita acumularea de noi arierate în domeniu.

Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să elimine treptat preţul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali până la sfârşitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada până la finele lui 2015 dacă vor exista diferenţe prea mari între preţul mediu european şi cel de import.

Preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali, iar Executivul menţine în memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

În urmă cu două săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înţelegere cu România în urma căruia instituţia a pus la dispoziţie o linie de credit de 1 miliard de euro.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close