Antena 3 CNN Actualitate Focar de gripă aviară, descoperit în judeţul Tulcea

Focar de gripă aviară, descoperit în judeţul Tulcea

Focar de gripă aviară, descoperit în judeţul Tulcea
16 Mar 2010   •   14:09

Un focar de gripă aviară înalt patogen de tip H5N1 a apărut la o fermă de păsări din comuna Letea, judeţul Tulcea. Informaţia a fost confirmată printr-un comunicat al Comisiei Europene. O confirmare a venit şi de la Bucureşti, de la Ministerul Sănătăţii. Consilierul ministrului, Geza Molnar, a declarat că focarul de gripă aviară a apărut în două gospodării din Letea, unde veterinarii au găsit 49 de păsări moarte.

Autorităţile au luat măsuri pentru supravegherea zonei şi au recomandat oamenilor să nu se apropie de păsările moarte, de păsările sălbatice din zonă şi să nu dea voie păsărilor din curte să intre în casă.

Analizele făcute în laboratoarele comisiei europene arată că la Letea este vorba despre virusul gripei aviare H5N1 cu înaltă patogenie. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat însă că nu există niciun pericol privind gripa aviară, după ce la Letea au fost aplicate toate măsurile de prevenire şi combatere a bolii.

Contactat telefonic de Antena 3, prefectul de Tulcea, Vasile Gudu, a declarat că este vorba despre două gospodării şi că situaţia este "sub control".



Autorităţile române au pornit pentru prima dată lupta cu gripa aviară în octombrie 2005, tot cu un focar din judeţul Tulcea. Virusul a apărut atunci în zona Deltei Dunării, şi s-a extins ulterior spre sudul şi estul ţării. În anii următori, au fost confirmate 53 de focare de gripă aviară. Au fost lichidate unul câte unul.

Unul dintre cel mai afectate judeţ a fost Constanţa, unde au fost depistate 15 focare de H5N1.

Gripa aviară a scos din buzunarul autorităţilor 11,2 milioane de lei şi au fost sacrificate peste 420.000 de păsări din 16.100 de gospodării, la nivelul întergii ţări.

Antena 3

×
Subiecte în articol: gripa aviara Tulcea
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close