Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Firea: Criza sanitară nu este exprimată de cifrele raportate duminică

Gabriela Firea: Criza sanitară nu este exprimată de cifrele raportate duminică

Criza sanitară nu este exprimată de cifrele raportate duminică, afirmă Gabriela Firea. „Potrivit tuturor analizelor și monitorizărilor instituțiilor internaționale, împreună București Ilfov reprezintă o comunitate de 4 milioane de cetățeni. Doar în București sunt 3 milioane și jumătate”.

Gabriela Firea: Criza sanitară nu este exprimată de cifrele raportate duminică
Sursa foto: Hepta
de Dan Gabor    |    18 Oct 2020   •   20:04

Întrebată dacă a încercat să discute la telefon cu prefectul după ce a văzut bilanțul, Gabriela Firea a răspuns: „Domnul prefect este o persoană ceva mai introvertită, nu este o persoană adeptă a dialogului. Am trimis mai multe adrese și eu, și domnul viceprimar și așteptăm să fim convocați într-o ședință, fie și online”.

Prefectul Capitalei: Spitalul Colentina devine în integralitate spital COVID

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat duminică seară că Spitalul Colentina va deveni spital COVID, fapt care va duce la crearea a 3-400 de locuri noi la ATI. În plus, prefectul a anunțat că s-a luat decizia ca asistentele și medicii din școlile aflate în scenariul roșu să fie detașați în spitalele COVID.

"Se semnează acum un ordin de ministru și de mâine Spitalul Colentina va deveni spital COVID în integralitate, deci vor fi vreo 3-400 de locuri la ATI. Asta este o veste nemaipomenită. La Spitalul "Marius Nasta" a fost trimisă o unitate mobilă și vor fi detașați medici pentru a asigura această unitate mobilă.

Tot legat de lipsa paturilor pentru bolnavii afectați de pandemie, spitalele Floreasca și Elias vor colabora pentru a asigura personal medical pentru spitalul modul din Elias. S-a luat decizia de către Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, în colaborare cu Ministerul Educației, ca medicii și asistenții școlari de la școlile care au trecut în scenariul roșu să fie detașați la spitalele care tratează pacienți bolnavi de COVID". a spus prefectul Capitalei.

Ludovic Orban: Probabil, școlile vor intra în planul roșu marți

Ludovic Orban a declarat duminică, în contextul depășirii în București a ratei de infectare de 3 la mia de locuitori, că școlile se vor închide, probabil de marți, iar cursurile se vor desfășura exclusiv online. Premierul a subliniat că trebuie parcurși pașii procedurali, iar noile măsuri vor fi anunțate de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

„Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de 3 la mie și va lua măsuri. Printre acest măsuri este purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile deschise, suspendarea cursurilor școlilor și organizarea cursurilor online, suspendarea activității teatrelor, cinematografelor, restaurantelor și cafenelelor la interior.

Există o anumită neliniște în rândul părinților legată de începerea activității școlare online.  Avem o ordonanță de urgență în curs de adoptare pe care am dezbătut-o în primă lectură și pe care o vom adopta marți sau miercuri care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învățământul în sistem online”, a declarat Ludovic Orban.

Rata de infectare cu coronavirus a depăşit, duminică, 3 la mia de locuitori, ajungând, mai exact, la 3,02

Capitala are, duminică, cea mai mare incidenţă cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus, calculată în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, respectiv de 3,02, potrivit raportării transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit cifrelor, ar însemna că Bucureștiul intră în scenariul roșu, ceea ce ar presupune inclusiv închiderea şcolilor.

COVID-19 în România

Tot duminică, au fost înregistrate 3.920 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, şi 60 de oameni au murit.

Până astăzi, 18 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 180.388 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, iar 5.872 de bolnavi au murit.

Bucureştiul a înregistrat duminică peste 700 de cazuri noi de COVID şi a trecut de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce ar implica adoptarea unor măsuri suplimentare de restricție.

Conform celor mai recente decizii ale autorităților, în zonele în care incidența depășește 3 la mie purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile deschise.

Atingerea acestui prag de 3 la mie ar putea afecta și învățământul

Ce restricţii se impun în Bucureşti, după depăşirea pragului de 3 infectări la 1.000 de locuitori

1. Masca, obligatorie în toate spaţiile publice

2. Şcolile intră în scenariul roşu, toate cursurile se ţin online

3. Restaurantele, teatrele şi cinematografele se închid

Măsurile ar urma să se ia pe o perioadă de 14 zile, apoi să se facă reevaluări.

 

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea Ludovic Orban
Parteneri
Hidroelectrica face angajări şi oferă salarii de 10.000 de lei
x close