Antena 3 CNN Actualitate Gândul: Ambasadele României, o gaură neagră pentru banii publici

Gândul: Ambasadele României, o gaură neagră pentru banii publici

Gândul: Ambasadele României, o gaură neagră pentru banii publici
05 Mai 2008   •   11:36

Ambasadele României sunt o gaură neagră pentru banii publici, notează jurnaliştii de la "Gândul". Aceasta este concluzia unui raport întocmit de Curtea de Conturi, referitor la evidenţa contabilă a Ministerului Afacerilor Externe pentru ultimii 2 ani. Într-un raport pentru anul 2006, intocmit de Curtea de Conturi a Romîniei pentru Camera Deputaţilor se arată faptul că majoritatea reprezentanţelor diplomatice ale României întârzie să trimită documente financiare justtificativ, ceea ce face aproape imposibilă verificarea conturilor şi a cheltuielilor acestora.

În prezent, din totalul de 145 de reprezentanţe diplomatice, pentru 61 dintre acestea perioada de întârziere este de peste 6 ani, arată raportul întocmit de inspectorii Curţii de Conturi. De asemenea, documentul atrage atenţia asupra faptului că persoanele care s-au aflat în fruntea ministerului de externe au ignorat cu desăvârşire situaţia, aceasta agravându-se în 2006.” susţin jurnaliştii de la Gândul.

Cotidianul Gândul mai arată că oficiali ai ministerului de Externe au recunoscut că există probleme în acest sensînsă că au afirmat că vina este purtată de Ministerul de Finanţe care nu a elaborat o legislaţie specifică contabilităţii externe. “MAE lucrează cu peste 80 de valute, ceea ce se traduce în întârzieri la prezentarea documentelor Curţii de Conturi. Abia în 2005 şi ulterior în 2006 s-a încercat o oarecare eficientizare a contabilităţii prin implementarea unui soft specific. S-a ajuns la o diferenţă de doar doi ani în prezentarea documentelor, faţă de 10 ani, cât era înainte de 2004” au declarat surse din cadrul ministerului pentru ziarul Gândul.

Raportul Curţii de Conturi a României este un document public şi poate fi accesat de oricine pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close