Antena 3 CNN Actualitate Gelurile pe bază de ketoprofen, folosite împotriva durerilor, vor fi eliberate doar pe reţetă (VIDEO)

Gelurile pe bază de ketoprofen, folosite împotriva durerilor, vor fi eliberate doar pe reţetă (VIDEO)

Gelurile pe bază de ketoprofen, folosite împotriva durerilor, vor fi eliberate doar pe reţetă (VIDEO)
03 Aug 2010   •   21:10

După s-a luat decizia ca algocaminul să se dea doar pe reţetă, acum alte medicamente foarte "populare" vor putea fi eliberate doar cu prescripţie de la medic. E vorba de gelurile pe bază de ketoprofen, folosite împotriva inflamaţiilor şi a durerilor. Decizia a fost luată din cauza reacţiilor care pot apărea în urma expunerii la soare, după aplicarea acestor geluri.

Câteva picături de gel aplicate în zona cu probleme. Durerea şi inflamaţia dispar. Dar dacă apoi stăm la soare, pot apărea reacţii adverse, unele chiar grave. Medicii şi farmaciştii spun că s-a întâmplat adesea ca pacienţii să vină înapoi la ei cu astfel de probleme.

?Odată ce este aplicat pe piele, ea devine mult mai sensibilă şi se manifestă prin roşeată în cele mai uşoare cazuri. Este reacţie alergică la soare?, a declarat Beatrice Huştiu, farmacist.

Chiar dacă pe prospectul acestor medicamente scrie să se evite expunerea la soare după utilizarea lor, europenii au constatat că reacţiile adverse sunt încă prezente. De aceea, Agenţia Europeană a Medicamentului a decis ca gelurile pe bază de ketoprofen să nu mai fie disponibile la liber, ci să dea doar pe bază de reţetă.

?El ca medicament este bun în continuare, doar că trebuie evitată expunerea la soare?, a mai spus Beatrice Huştiu.

Gelurile pe bază de ketoprofen sunt unele dintre cele mai bine vândute medicamente fără reţetă. Anul trecut s-au vândut în farmacii aproape un milion de cutii. Gelul se foloseşte pentru dureri reumatice sau pentru luxaţii la glezne sau încheieturi.

Dar nu sunt singurele medicamente care pot provoca reacţii adverse când ne expunem la soare. Unele antibiotice şi diuretice sunt sensibile la lumină şi pot deveni toxice. De aceea, înainte de a pleca în concediu e bine să vorbim cu un medic.

?Mai întâi punem întrebarea. E fototoxic, sunt anumite indicaţii? Nu înterupem tratamentul.... dacă e fototoxic?, a spus Lucian Russu, medic dermatolog.

Nu e pentru prima dată când se ia o astfel de decizie. Din septembrie, algocalminul se va da doar pe reţetă. În ceea ce priveşte gelurile pe bază de ketoprofen, Comisia Europeanpă urmează să dea o hotărâre pentru restricţionarea vânzărilor.

Observator

 

 

×
Parteneri
Reţeaua generalilor. Traseul banilor proveniţi din şpăgi
x close