Antena 3 CNN Actualitate George Simion, fără mască de protecție în plenul Parlamentului, se filmează lângă Florin Cîțu și alți participanți la ședință

George Simion, fără mască de protecție în plenul Parlamentului, se filmează lângă Florin Cîțu și alți participanți la ședință

A început ședința reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va dezbate şi supune la vot moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. George Simion, co-președintele AUR, s-a plimbat printre parlamentari și a făcut live pe Facebook, fără să poarte mască de protecție.

George Simion, fără mască de protecție în plenul Parlamentului, se filmează lângă Florin Cîțu și alți participanți la ședință
Sursa foto: Inquam Photos/George Călin
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2021   •   12:26

Liberalii au făcut scut în jurul lui Cîțu, după ce George Simion s-a apropiat de el și i-a adresat cuvinte dure: „Aţi fost la puşcărie. Florin Cîţu cât aţi stat la puşcărie?”

George Simion s-a plimbat printre parlamentarii prezenți la ședința în care se votează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu și a transmis totul live pe Facebook. Este unul dintre puținii participanți la ședință care nu poartă mască.

„Toată lumea vrea să se pozeze cu relicva Florin Cîţu, dar unde sunt procurorii ?”, a mai spus George Simion.

Matematic, voturile USR PLUS AUR si PSD sunt destule pentru a-l înlătura pe premier. 

Sala de plen este deja plină, la această oră, ceea ce este în defavoarea premierului Florin Cîțu și a Guvernului condus de acesta. 

În plen sunt prezenți 379 senatori și deputați. Pentru demiterea guvernului sunt necesare 234 de voturi. 

Matematic, sunt cel puțin 280 de senatori și deputați care vor vota moțiunea de cenzură.

Scenariile pentru moțiunea de cenzură PSD. Ce opțiuni are Florin Cîțu

Dacă moțiunea va trece, și cel mai probabil se va întâmpla acest lucru, Guvernul Cîțu va rămâne interimar până la învestirea unui nou Guvern.

Din momentul în care Klaus Iohannis va desemna, în urma consultărilor cu toate partidele din parlament, un alt premier, acesta are la dispoziție 10 zile pentru a veni la vot in Parlament.

Scenariu 1

Și de-aici curg două scenarii. Primul: PNL renunță la Florin Citu, se împacă cu USR și reface coaliția. Printre premierii vehiculați pentru noul guvern sunt Nicolae Ciucă sau Lucian Bode.

Scenariu 2

Al doilea scenariu, Iohannis desemnează un premier de sacrificiu. Pe listă îl regăsim pe Nicolae Ciucă, sau un alt nume vehiculat ar fi Dan Vîlceanu. Parlamentul ar respinge la vot primul Guvern iar Iohannis l-ar desemna din nou pe Cîțu.

Și de-aici curg din nou alte două scenarii.

Scenariu 3

Guvernul Ciţu 2 ar putea să treacă cu voturile PSD, sau nu. Ar putea pica, iar președintele ar fi nevoit să nominalizeze al treilea premier. Sau să declanșeze, așa cum își dorește oficial PSD, alegeri anticipate.

Dacă l-ar propune din nou pe Florin Cîţu, PSD, USR sau AUR ar sesiza Curtea Constituțională iar votul s-ar amâna. În tot acest timp, guvernul Citu ar rămâne în interimat.

Până când CCR s-ar pronunța și apoi şi-ar motiva decizia, am putea întinde această criză politică până după sărbători.

×
Subiecte în articol: George Simion mască Klaus Iohannis
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close