Antena 3 CNN Actualitate Grevă la Dacia. Angajaţii au încetat lucrul pe perioadă nedeterminată

Grevă la Dacia. Angajaţii au încetat lucrul pe perioadă nedeterminată

<font color=red>Grevă la Dacia.</font> Angajaţii au încetat lucrul pe perioadă nedeterminată
24 Mar 2008   •   08:44
Peste 10.000 de angajaţi ai Uzinei Dacia Piteşti au intrat, luni dimineaţă, în grevă generală, pe termen nelimitat. Sindicaliştii au anunţat că vor organiza un miting de protest în faţa Casei de Cultură din Mioveni, sprijiniţi şi de aşte sindicate. Nu se ştie, încă, data la care va avea loc acest protest. Reprezentanţii muncitorilor de la Dacia spun că nu vor renunţa la grevă până nu vor obţine majorarea salarială revendicată. Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatului Dacia Renault, precizează că 80% din cei 13.000 de angajaţi de la uzina Dacia Renault au semnat pentru intrarea în grevă generală pe perioadă nedeterminată.

Oferta înaintată de conducere propune o creştere salarială cu 118 lei, deşi sindicaliştii au cerut o majorare de 550 lei.

?Deja negocierile nu ne mai aparţin nouă, ci greviştilor. Ei vor spune când şi la ce sumă să ne oprim. Noi am avut un mandat de 550 de RON. Atât timp cât n-au acceptat să negocieze, noi am ajuns în grevă generală?, a explicat Pavelescu.

Angajaţii de la Dacia solicită şi mărirea primelor de Paşte şi Crăciun, cu 50% din salariul mediu brut, şi a primei de vacanţă, până la echivalentul unui salariu mediu brut. Ei vor organiza joi un miting de protest în oraşul Mioveni, dacă solicitările nu le vor fi acceptate până atunci de patronat. Mitingul de protest va începe la ora 12,00, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni, unde protestatarii vor fi aşteptaţi de reprezentanţi ai altor sindicate afiliate la Blocul Naţional Sindical.

Legalitatea grevei generale a fost contestată de administraţia Dacia-Renault Piteşti, care a depus o plângere în acest sens la Tribunalul Argeş. Administraţia a sesizat că sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere înainte de declanşarea grevei generale. Au fost contestate de asemenea listele sindicatului privind numărul participanţilor la grevă. Reprezentanţii administraţiei susşin că la protest au participat doar 49% dintre angajaţi.

Cea mai recentă grevă generală la Automobile Dacia Piteşti a ţinut trei zile şi a avut loc in 2002.

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close