Antena 3 CNN Actualitate Guvernul îngheață încă șase luni tarifele RCA, doar ușor ajustate. Calcul special de despăgubire la accident

Guvernul îngheață încă șase luni tarifele RCA, doar ușor ajustate. Calcul special de despăgubire la accident

Guvernul îngheață pentru încă șase luni prețurile RCA, la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, arătând că există o situație de criză.

Guvernul îngheață încă șase luni tarifele RCA, doar ușor ajustate. Calcul special de despăgubire la accident
Sursa foto: asigurare-rca.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Dec 2023   •   10:36

Guvernul propune o soluție temporară pentru a remedia starea actuală a pieței asigurărilor RCA prin înghețarea temporară, pe o perioadă de 6 luni, a tarifelor de primă practicate de asigurătorii RCA.

Această înghețare se va aplica la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de aceștia la data de 28 februarie 2023, conform prevederilor HG nr. 298/2023 și HG nr. 923/2023.

Tarifele pot fi ajustate cu maximum 6,8%, prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024.

Scopul măsurii este de a combate creșterea excesivă a prețurilor și de a stabili gradual piața de asigurări RCA, evitând astfel impactul negativ asupra altor sectoare ale economiei naționale.

Citește și: Cresc amenzile auto în 2024. Cât va plăti un șofer care circulă cu ITP-ul expirat

Guvernul consideră situația actuală drept o criză, caracterizată de un dezechilibru major între cerere și ofertă, conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996.

În plus, pentru a sprijini consumatorii, comisionul de distribuție inclus în costul polițelor RCA va fi limitat la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, potrivit Profit.ro.

În decembrie 2023, aproximativ 900.000 de contracte RCA au încetat de drept, generând o presiune asupra pieței de asigurări RCA

Această situație a afectat mecanismul de cerere și ofertă, iar criza, dezechilibrul între cerere și ofertă, și disfuncționalitatea pieței sunt prognozate să persiste și să se manifeste ulterior datei de 1 ianuarie 2024.

La momentul actual, doar 6 societăți autorizate în România și două sucursale înființate în baza dreptului de stabilire desfășoară activitate de asigurare RCA.

Proiecțiile indică că aproximativ 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA în vigoare își vor pierde valabilitatea în primele 6 luni ale anului 2024.

Această situație este atribuită asigurătorilor RCA, care au fost nevoiți să preia un număr semnificativ mai mare de asigurați decât în mod obișnuit.

În consecință, se propune înghețarea tarifelor de primă maxime la nivelul propriilor tarife practicate de asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea ajustării cu maximum 6,8% în funcție de inflație.

Această măsură este valabilă pentru o perioadă de 6 luni.

Tarifele înghețate se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a acestei hotărâri

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA vor fi limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni.

În perioada înghețării, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară, calculul despăgubirii va avea în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent a car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto

×
Subiecte în articol: RCA auto tarife RCA plafonare RCA
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close