Antena 3 CNN Actualitate Guvernatorul Deltei Dunării, prima reacţie în scandalul Bâstroe: "Este imposibil să stabilim efectele"

Guvernatorul Deltei Dunării, prima reacţie în scandalul Bâstroe: "Este imposibil să stabilim efectele"

Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării, susţine că a observat de două ori nave de dragare în 2022 pe Bâstroe, dar a fost informat de ucraineni că sunt lucrări de întreţinere.

Guvernatorul Deltei Dunării, prima reacţie în scandalul Bâstroe: "Este imposibil să stabilim efectele"
Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Feb 2023   •   09:01

Avem reacția exclusivă a guvernatorului Deltei Dunării în scandalul Bâstroe. Gabriel Marinov susține că a observat de două ori nave de dragare, anul trecut, pe Bîstroe și a fost informat de ucraineni că sunt lucrări de întreținere. În acest moment, spune acesta, este imposibil să stabilim exact efectele, pentru că lipsesc foarte multe date. La nivelul apei nu sunt modificări semnificative, dar efectele în biosferă se văd în timp îndelungat.

Astăzi se începe evaluarea pentru a vedea dacă rutele sturionilor au fost afectate.

"Este imposibil să stabilim care ar putea fi efectele generate exclusiv de acest subiect pe care îl discutăm, și anume adâncirea şenal navigabil pe Chilia-Bîstroe, pentru că ne lipsesc foarte multe date.

Practic, toate informațiile care circulă sunt extrem de contradictorii, iar noi la momentul de față nu cântărim lucrurile decât pe baza unor supoziții.

Nouă nu ni s-a prezentat niciun proiect tehnic căruia să contrapunem argumente de ordin științific. Neavând așa ceva, vă dați seama că nu putem pleca de la niciun fel de premise în evaluarea pe care urmează să o facem.

Nu considerăm că sunt modificări semnificative de natură să îngrijoreze sau dacă acestea sunt nu putem stabili cu exactitate cauzele.

După cum știm, nivelul Dunării fluctuează prin limite superioare sau inferioare în permanență. Am întrebat ce-i cu ele, ni s-a spus da, fac lucrări de întreținere... ", a declarat Gabriel Marinov într-o intervenţie la Antena 3 CNN. 

Guvernatorul Dunării a mai precizat că la evaluările care încep astăzi va discuta cu cel puțin unul din șefii de institute de cercetări care acționează pe raza rezervației. Într-o primă etapă se va evalua care sunt parametrii migrației sturionilor în ultima perioadă.

De precizat că evaluarea anunţată de guvernatorul Deltei Dunării nu a fost solicitată nici de Ministerul Mediului, nici de cel al Transporturilor, dialogul cu aceste instituţii rezumându-se la "întrebări amicale". 

Comisia Europeană a anunțat că este la curent cu dezbaterile din presa română, care a relatat că Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bîstroe.

Executivul de la Bruxelles a precizat că a cerut informații suplimentare din partea autorităților ucrainene pe acest subiect.

La rândul său, Ucraina a transmis Comisiei că face operațiuni de "dragaj operațional" la porturile de pe Dunăre, dar că nu plănuiește "lucrări majore" pe brațul Chilia sau canalul Bâstroe.

Kievul susține că efectuează doar dragaj operațional la danele porturilor lor de pe Dunăre și în alte locuri de pe fluviu, pentru a garanta siguranța navigației.

Citește și: Cât au dragat deja, de fapt, ucrainenii pe canalul Bâstroe. MAE român a cerut stoparea imediată a tuturor lucrărilor

 

×
Subiecte în articol: Bâstroe Delta Dunarii
Parteneri
Ministerul Muncii, anunţ pentru toţi angajaţii din România
x close