Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a lansat în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea unei linii de limba maghiară la UMF Târgu Mureş

Guvernul a lansat în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea unei linii de limba maghiară la UMF Târgu Mureş

Guvernul a lansat în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea unei linii de limba maghiară la UMF Târgu Mureş
Sursa foto: Foto: puterea.ro
13 Mar 2012   •   14:15

Şedinţa de Guvern în care s-a discutat situaţia de la UMF Târgu Mureş s-a încheiat după aproximativ 4 ore.  Hotărârea la care s-a ajuns în urma acestei şedinţe a fost aceea de a lansa în dezbatere publică  proiectul privind înfiinţarea unei linii de limba maghiară la UMF Târgu Mureş.

"A fost în primă lectură proiectul de hotărâre. De azi intră în dezbatere publică zece zile, după care se va adopta Hotărârea de Guvern", a declarat, marţi, liderul UDMR Kelemen Hunor.

Potrivit unei hotârâri de Guvern, la care s-a ajuns în cadrul coaliţiei şi care a fost postată marţi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, UMF Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Surse oficiale au declarat, luni seara, că premierul Ungureanu şi liderii UDMR au convenit ca proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să fie aprobat marţi de Guvern în primă lectură şi lansat în dezbatere timp de zece zile.

Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de marţi, completată în premieră cu o categorie denumită "proiecte urgente", astfel încât să nu existe o listă suplimentară, conform solicitării premierului Ungureanu.

Parlamentarii UDMR nu participă la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşteptând adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.

Rectorul Universităţii de Medicină şi  Farmacie  din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni,că a fost avertizat, vineri, telefonic, iar luni - printr-o adresă semnată de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, că universitatea ar putea fi sancţionată dacă nu rezolvă problema înfiinţării secţiei maghiare la universitate şi nu introduce în Cartă prevederi în acest sens.

Afirmaţiile lui Copotoiu au fost făcute într-o conferinţă de presă susţinută înainte ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, să anunţe că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

Potrivit unor surse, parlamentarii PDL nu agreează înfiinţarea unei astfel de linii pentru maghiarii de la UMF Târgu Mureş. La rândul său, UDMR ar ameninţa că nu va mai participa la şedinţele Guvernului până nu se va adopta hotărârea de Guvern.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close