Antena 3 CNN Actualitate Guvernul renunţă la dublarea alocaţiilor pentru copii. Antena 3 a obţinut documentul Ordonanţei de Urgenţă pregătite de cabinetul Cîţu

Guvernul renunţă la dublarea alocaţiilor pentru copii. Antena 3 a obţinut documentul Ordonanţei de Urgenţă pregătite de cabinetul Cîţu

Guvernul nu va dubla alocaţiile nici măcar în tranşe. Avem textul ordonanţei pe care o pregăteşte guvernul. Iar două dintre majorările prevăzute iniţial nu mai apar deloc.

Guvernul renunţă la dublarea alocaţiilor pentru copii. Antena 3 a obţinut documentul Ordonanţei de Urgenţă pregătite de cabinetul Cîţu
Sursa foto: Hepta
18 Iun 2021   •   11:00

Antena 3 a reuşit să obţină în exclusivitate documentul care arată că cei din executiv nu se ţin de propriile promisiuni făcute în campania electorală când au spus că vor dubla alocaţiile şi şi-au dat singuri un calendar. Această dublare nu mai există nici măcar în tranşele promise, iar două dintre majorările prevăzute iniţial nu mai apar deloc.  

Proiectul ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare prin Ordonanţă de Urgenţă, fără a mai lăsa Parlamentul să îşi spună punctul de vedere.

Documentul integral poate fi descărcat aici.

În timp ce în România se dau pensii de 78.000 de lei - cât este cea mai mare pensie specială din ţara noastră - guvernul spune adio dublării alocaţiilor pentru copii. 

În primul rând, acea majorare de 20% care ar fi trebuit să vină în două săptămâni va fi amânată pentru 1 ianuarie 2022. Celelalte două tranşe de mărire cu 20% estimate iniţial pentru 1 ianuarie 2022 şi 1 iulie 2022 nu vor mai exista deloc!

Asta însesamnă de fapt reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi, respectiv, cei cu handicap, şi încă o scăderea de 57 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani. 

Aşadar, guvernul reuşeşte să facă o economie în acest an de 816 milioane de lei, iar în 2022 economia ar fi de vreo 2 miliarde de lei. 

Având în vedere necesitatea încadrării în limita de deficit bugetar, instituită prin reglementări europene (Sistemului European de Conturi - deficit ESA), luând în considerare impactul bugetar al măsurilor propuse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, dar ținând cont şi de cheltuielile provocate de pandemie, guvernul spune că alocaţia de stat pentru copii, nu mai poate fi susținută în totalitate.

Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă se doreşte ca începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii să fie stabilită în cuantum de:

a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);

c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

×
Subiecte în articol: alocații copii
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close