Antena 3 CNN Actualitate Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru demolarea Institutului Cantacuzino

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru demolarea Institutului Cantacuzino

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru demolarea Institutului Cantacuzino
05 Iul 2010   •   17:22

Guvernul vrea să demoleze Institutul National Cantacuzino. Deşi încalcă acordul cu Uniunea Europeană, Executivul lucrează de zor la un act normativ care va pune la pământ unitatea de cercetare. Miza este una imobiliară: 12 hectare de pâmânt făcute cadou ?băieţilor deştepţi", scrie Financiarul în ediţia de luni.

O hotărâre de guvern va pune în aplicare planul de demolare a unităţii de cercetare româneşti, atrag atenţia jurnaliştii de la Financiarul. Concret, prin actul normativ pe care îl pregăteşte Executivul, centrele naţionale de referinţă de la Cantacuzino vor fi preluate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Monica Bălteanu, vicepreşedinte al sindicatului Cantacuzino a declarat că în spatele acestei mişcări se află interese imobiliare, urmând ca spaţiul să fie dat unor băieţi deştepţi.

?Nu îmi pot imagina că se vor lua astfel de măsuri în ceea ce priveşte fărâmiţarea Institutului chiar şi în contextul în care există un acord cu UE, dar, aşa cum se ştie deja, interesele imobiliare ascunse ale unor sus-puşi par să fie mult mai importante decât siguranţa populaţiei" a declarat Bălteanu, citată de Financiarul.

Decizia Executivului încalcă, însă, acordul cu Uniunea Europeană, care stipulează clar că astfel de centre naţionale nu pot fi trecute în subordinea altui Institut. De altfel, UE s-a implicat în finanţarea echipamentelor şi aparaturii necesare funcţionării centrelor la parametrii optimi.

În patrimoniul imobiliar al Institutului Naţional Cantacuzino sunt trecuţi 10.000 mp în centrul Capitalei şi alţi 110.000 mp în Băneasa.

Antena 3

Foto: Intact Images

 

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close