Antena 3 CNN Actualitate Guvernul, sindicatele şi patronatele au semnat acordul pentru majorarea salariului

Guvernul, sindicatele şi patronatele au semnat acordul pentru majorarea salariului

Guvernul, sindicatele şi patronatele au semnat acordul pentru majorarea salariului
25 Iul 2008   •   18:19

Guvernul, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai patronatelor au semnat vineri acordul referitor la majorarea salariului minim pe economie, după lungi discuţii. Sindicatele avertizaseră, miercuri, că vor refuza semnarea acordului dacă Guvernul va ţine cont de propunerile patronatelor, care nu acceptau modificările aduse de reprezentanţii salariaţilor, referitoare la majorarea salariului minim de două ori pe an.

"A fost nevoie de o negociere la fiecare articol în parte, întrucât fiecare cuvânt al celor trei părţi are implicaţii majore sociale", au anunţat reprezentanţii. Ei au menţionat că este un important pas înainte şi că acum trebuie să aibă puterea să îl aplice într-un mod creativ. Totodată, aceştia au menţionat că nu au fost "diferenţe mari asupra articolelor iniţiale".

Salariul minim brut pe economie va fi majorat, din 2010, cu 130 lei în fiecare din primii doi ani, dacă indicatorii macroeconomici vor permite această creştere, şi va ajunge la 1.325 lei în 2014, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, la finalul negocierilor cu sindicatele şi patronatele. "Majorarea salariului minim la 540 lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009 este ceea ce poate suporta economia în acest moment, fără presiuni suplimentare asupra inflaţiei", a mai spus Tăriceanu, citat de Mediafax.



Acordul mai prevede ca, până în 2014, raportul dintre salariul minim şi salariul mediu să fie de 50 la sută. În fiecare an vor fi făcute două analize, urmate de câte o hotărâre de guvern privind creşterea salariului minim.

Antena3

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close