Antena 3 CNN Actualitate Hăineală vrea "botniţă" pentru presă. CSM: Libertatea de exprimare, susceptibilă de a fi restrânsă

Hăineală vrea "botniţă" pentru presă. CSM: Libertatea de exprimare, susceptibilă de a fi restrânsă

Hăineală vrea "botniţă" pentru presă. CSM: Libertatea de exprimare, susceptibilă de a fi restrânsă
Sursa foto: Foto: slashgamer.com
de M.Z.    |    28 Iun 2013   •   19:08

CSM a adoptat un raport al Inspecţiei Judiciare prin care vrea să introducă cenzura, contrar dispoziţiilor Constituţiei şi ale Declaraţiei Universale a Dreptului Omului.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că libertatea de exprimare nu este absolută şi poate fi supusă unor restrângeri, cum ar fi cele legate de autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.

Conform CSM, "nimeni nu are dreptul" să pună la îndoială instrumentarea unei cauze, iar dacă o face aduce automat atingere justiţiei şi independenţei magistraţilor.

 
"Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri, în ipoteza în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti", susţine CSM.
 
"Într-un stat de drept, nimeni nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar. În măsura în care procedează astfel, persoana respectivă aduce, inevitabil, atingere prestigiului justiţiei şi independenţei magistraţilor", mai arată Consiliul magistraturii.
  
Cele două paragrafe sunt o premieră în România post-decembristă şi reprezintă o tentativă de a limita libera exprimare în România. Numai că cele două paragrafe sunt contrazise flagrant de articolul 30 din Constituţie - "Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile".

 

 

×
Subiecte în articol: CSM Oana Haineala
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close