Antena 3 CNN Actualitate Hayssam plănuia să răpească parlamentari români

Hayssam plănuia să răpească parlamentari români

Hayssam plănuia să răpească parlamentari români
03 Sep 2007   •   18:41

Omar Hayssam a menţionat încă din ianuarie 2005, într-o discuţie cu Mohammad Munaf, că intenţionează să organizeze răpirea unor parlamentari români, după cum se arată în motivarea sentinţei de condamnare a lui Hayssam la 20 de ani pentru terorism, motivare formulată luni de instanţă. Motivul acestor acţiuni ar fi fost agravarea problemelor pe care Hayssam le avea în justiţie cu mai multe dosare economice, acesta dorind să întreprindă pentru România o acţiune similară cu cea din Yemen, când au fost eliberaţi mai mulţi marinari români. Hayssam credea că, astfel, va beneficia de clemenţa autorităţilor române.

În declaraţiile sale, Mohammad Munaf a mai spus că ar fi fost şantajat de Omar Hayssam pentru a participa la răpirea jurnaliştilor români, totul culminând cu ameninţarea că sirianul va recurge la exterminarea sa.

În luarea deciziei prin care Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor, completul a ţinut cont de o serie de probe, printre care şi interceptarea unor convorbiri telefonice.

Pe data de 13 iunie 2007, Curtea de Apel l-a condamnat în lipsă pe Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare şi zece ani interzicerea unor drepturi, pentru iniţiere a constituirii unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism şi complicitate la acte de terorism.

De asemenea, Omar Hayssam este obligat să plătească 2 milioane de euro daune morale fiecăruia dintre ziariştii răpiţi - Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

Rompres

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close