Antena 3 CNN Actualitate Hepatita "misterioasă" la copii, simptomele la care trebuie să fim atenți: "Mergeți urgent la medic!"

Hepatita "misterioasă" la copii, simptomele la care trebuie să fim atenți: "Mergeți urgent la medic!"

Primul caz de hepatită ”misterioasă” a apărut în România. Ministerul Sănătății spune că este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate din 4 aprilie. Medicii spun însă că este important ca boala să fie prevenită pentru a evita formele severe care pun viața celor mici în pericol.

Hepatita "misterioasă" la copii, simptomele la care trebuie să fim atenți: "Mergeți urgent la medic!"
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    Mădălina Ignat    |    26 Apr 2022   •   12:12

"Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. 

Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România", arată sursa citată. 

Organizația Mondială a Sănătății arăta că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani au fost identificate în 11 țări. Cel puțin un copil a murit și 17 au avut nevoie de transplant de ficat. 

”Adenovirusul trebuie luat în calcul”

”Înainte de toate trebuie să ajungem să o cunoaștem mai bine  și să vedem dacă este o într-adevăr are o relație de cauzalitate cu adenovirusul.  Știi foarte bine că adenovirusurile dau și răcelile banale, diverse infecții de tract respirator  superior și inferior, chiar și infecții urinare, encefalite, meningite,  adică este o paletă foarte largă. 

Ar trebui să putem demonstra că adenovirusul determină o infecție digestivă și că vorbim într-adevăr despre o hepatită care este fulminantă. 

Deocamdată, dacă ne uităm la toate datele din lume, nu există demonstrat nicăieri un mecanism foarte clar.  Ceea ce face OMS în momentul de față este o atenționare  și este foarte bine că o face în așa fel încât lumea să monitorizeze și să ia în calcul faptul că atunci când este o hepatită acută la un copil care nu are o cauză clară de relație cu virusurile hepatitice B, C, D sau E,  să se gândească printre alte ipoteze și la adenovirus. 

Simptomele pot înșela

Este o  simptomatologie digestivă care apare și la o altă hepatită acută, și într-o toxiinfecție alimentară, și în general în infecțiile digestive.  Dacă cel mic are greață, vărsături, scaune modificate și o stare generală care este influențată, nu înseamnă că de aici ajungi la o concluzie. Dar,  în momentul în care apar astfel de simptome este bine să se facă niște analize începând cu medicul de familie, cu pediatrul, analize care  ar putea să ridice această suspiciune.  În momentul în care există te poți gândi în continuare inclusiv la adenovirus. 

Cum ne protejăm

Ca prevenție avem lucrurile despre care am auzit în aproape toată pandemia și nu numai.  Pornind de la spălatul mâinilor cu apă și săpun, pentru că transmiterea se face prin contact și cel mic duce mânuța la gură și sau la nas și ochi.  Să știți că adenovirusul se transmite prin tuse și strănut motiv pentru care ar trebui să purtăm mască în spațiile aglomerate, vorbim de obiecte contaminate, inclusiv alimente și suprafețe, apa poate fi contaminată, sunt foarte multe posibilități prin care poți să te infectezi cu adenovirus.  

Dacă vorbim strict de partea digestivă atunci într-adevăr  ne întoarcem la mâinile care trebuie să fie spălate suficient de des. Problema apare în școli, în colectivități, mai ales că, nemaifiind regulile restrictive, te aștepți să apară și alte boli infecțioase cum este cea de acum”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu pentru Antena 3.  

Medicul Mihai Craiu: ”Mergeți urgent la medic! Cred că ar trebui să știți cu toții să recunoașteți această boală!”

Și medicul Mihai Craiu atrage atenția cu privire la simptomele hepatitei la copii. ”În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată!”

”Nu e momentul acum...  

Cum zicea o reclamă de la TV prezentată în ultima vreme în mod repetat. Căci avem de gătit pască, drob și ciorbă de miel... 

Cred că ar trebui să știți cu toții să recunoașteți hepatita la copil. ACUM până nu se îngroașă gluma.

De unde vine motivul de îngrijorare? În ultimele luni s-a observat o creștere alarmantă a cazurilor grave de hepatită la copil. Atât de grave încât 4 copii britanici și cel puțin 2 americani (pentru SUA există doar date preliminare) au trebuit să facă transplant hepatic. 

Hepatită... hmmm, mare brânză, vor comenta niște "specialiști". Noi românii suntem campionii Europei la hepatită și mâini murdare... 

Da, hepatită. Dar nu una cunoscută... Toate aceste cazuri foarte grave au fost testate amănunțit și s-au exclus infecțiile cu virus hepatitic A,B,C,E, delta, etc. 

Cine este de vină? Pe scurt - nu se știe încă. Au fost luate în discuție adenovirusul 41, un serotip ce poate produce gastroenterită sau noul coronavirus. 

Vorbim despre 74 de cazuri în Regatul Unit, de câteva în Spania, Danemarca, Olanda (pentru Europa) și SUA.  

Cazuri extrem de grave care au apărut în câteva luni. Medicii britanici au comentat că numărul acestor cazuri descrise în martie și aprilie 2022 este mai mare decât toate cazurile raportate într-un an întreg, în 2018 sau 2019. 

Până vor exista mai multe date, toți părinții vor trebui să poată recunoaște repede hepatita acută gravă. 

Simptomele hepatitei

Un astfel de copil are : 

- icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi) 

- stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil 

- urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru) 

- scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă) 

- mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată) 

- sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv 

În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată! 

Nu vă autodiagnosticați, nu folosiți de capul vostru unul din multele produse destinate sănătății ficatului (e super ofertă la TV) ci mergeți la medic! URGENT!”, scrie medicul Mihai Craiu pe o rețea socială. 

×
Subiecte în articol: hepatita Adrian Marinescu Mihai Craiu
Parteneri
Surpriză în ultimul sondaj pentru Primăria Bucureşti!
x close