Antena 3 CNN Actualitate Hidrologii trag un semnal de alarmă! E cod roșu de inundații pe râul Tutova! Mai multe râuri din Moldova, sub cod portocaliu și galben

Hidrologii trag un semnal de alarmă! E cod roșu de inundații pe râul Tutova! Mai multe râuri din Moldova, sub cod portocaliu și galben

Hidrologii trag un semnal de alarmă! E cod roșu de inundații pe râul Tutova! Mai multe râuri din Moldova, sub cod portocaliu și galben
Sursa foto: Foto: pixabay.com
13 Mai 2017   •   21:39

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă seară, o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă pe râul Tutova, pe raza judeţelor Bacău şi Vaslui, până duminică dimineaţă. 

Potrivit hidrologilor, în intervalul 13 mai, ora 18:20 - 14 mai, ora 6:00, pe râurile din bazinul hidrografic Tutova - bazin hidrografic amonte Ac. Cuibul Vulturilor (judeţele Bacău şi Vaslui), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare. De asemenea, fenomenele se pot produce cu intensitate mai mare în bazinul hidrografic superior al râului Tutova, în amonte de S.H. Rădeni. 

Pe de altă parte, până duminică la ora 12:00, va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râul Bârlad - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (pentru bazinele hidrografice aferente judeţelor: Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău şi Vrancea). 

Cod portocaliu de inundaţii pe râul Bahlui din judeţul Iaşi, până duminică la ora 12:00

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 13 mai, ora 19:20, - 14 mai, ora 12:00, din cauza precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile din bazinul hidrografic Bahlui (judeţul Iaşi). 

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic superior al râului Bahlui. 

Avertizarea a fost transmisă către: Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională 'Apele Române', Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Prut - Bârlad, Sistemele de Gospodărire a Apelor: Iaşi.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: hidrologi cod rosu de inundatii
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close