Antena 3 CNN Actualitate ÎCCJ a admis contestaţia lui Traian Băsescu în cazul ?ţigancă împuţită?

ÎCCJ a admis contestaţia lui Traian Băsescu în cazul ?ţigancă împuţită?

ÎCCJ a admis contestaţia lui Traian Băsescu în cazul ?ţigancă împuţită?
15 Mai 2008   •   14:53

Magistraţii Curţii Supreme au dat joi o decizie finală şi irevocabilă în disputa dintre Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi preşedintele Traian Băsescu, după ce şeful statului a catalogat-o pe jurnalista Andreea Pană ?ţigancă împuţită?. Incidentul a avut loc chiar în ziua referendumului pentru suspendarea sa din funcţie, pe 19 mai 2007.

Curtea de Apel a respins contestaţia ca neîntemeiată, iar şeful statului a atacat cu recurs hotărârea magistraţilor. Disputa dintre preşedinte şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost tranşată de magistraţii Curţii Supreme, care au admis recursul formulat de Traian Băsescu. Curtea a decis că gestul preşedintelui nu poate fi considerat o contravenţie. Judecătorii au menţinut, totuşi, constatarea potrivit căreia expresia 'ţigancă împuţită este discriminatorie.

Reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării spun că recursul preşedintelui a fost admis doar pe jumătate.

Victoria lui Băsescu


La ultimul termen din acest proces, avocatul lui Băsescu a declarat că decizia CNCD de a cataloga afirmaţia acestuia drept discriminatorie a fost luată sub presiune mediatică, iar la baza ei a stat o înregistrare obţinută ilegal. Apărătorul a mai susţinut că difuzarea înregistrării în care acesta discuta cu soţia sa în maşină ar fi o încălcare a dreptului la viaţă privată. Aceste motive au fost suficiente pentru ca magistraţii să acorde o decizie favorabilă preşedintelui României.

Juristul care a reprezentat Consiliul a susţinut în acest proces că viaţa privată şi cea publică a politicienilor nu se diferenţiază în foarte multe aspecte. CNCD a decis, pe 23 mai anul trecut, să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei ?ţigancă împuţită? de către şeful statului, la adresa jurnalistei Andreea Pană este o discriminare.

Şeful statului a contestat decizia Consiliului la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a respins contestaţia ca neîntemeiată, iar şeful statului a atacat cu recurs hotărârea magistraţilor.

Antena 3

×
Parteneri
Bombă în dosarul generalilor: Pe cine a turnat Coldea la DNA
x close