Antena 3 CNN Actualitate Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Mineriadei

Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Mineriadei

Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Mineriadei
07 Dec 2007   •   10:43

Ion Iliescu a aflat vineri că a fost scos de sub urmărire penală în dosarul mineriadei din iunie 1990. Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a prezentat o rezoluţie în acest sens. Aceasta susţine că încrederea oamenilor în procurori nu va veni decât atunci când vor exista acte de condamnare. ?Actele de urmărire penală trebuie respectate conform legii. În acest dosar la 19 iunie 2007 a fost începută urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu, deşi pe 20 iunie a fost publicată decizia prin care Parchetul Militar nu mai poate lua asemenea măsuri?, a declarat procurorul general. Kovesi a precizat că în dosarul Mineriadei au existat şi câteva încălcări în începerea urmăririi penale în cazul lui Ion Iliescu.

Prima neregulă ar fi în privinţa persoanei care a început urmărirea penală ? procurorul Dan Voinea nu era învestit să efectueze acte de urmărire în acest dosar. De asemenea procesul verbal de începerea a urmăririi penale a fostului preşedinte nu era emis în condiţiile legale: data era scrisă de mână deşi documentul era redactat la calculator iar procurorul Dan Voinea a prezentat învinuitului altă stare de fapt. Kovesi a precizat că dosarul Mineriadei se referă strict la evenimentele care au avut loc în data de 13 iunie 1990. De altfel, aceasta a mai spus că Ion Iliescu nu a fost citat şi audiat în acest dosar în 17 ani.

ILIESCU CĂTRE MINERI: SĂ NE VEDEM CU BINE!

Vineri, avocatul generalui Mihai Chiţac a cerut restituirea dosarului mineriadei din iunie 1990 la Parchet. CSM va lua o decizie în privinţa erorilor activităţii procedurale în dosarul Mineriadei din iunie 1990, a mai spus Laura Codruţa Kovesi. Ea a subliniat însă că decizia de astăzi nu înseamnă şi oprirea anchetei în dosar. Ion Iliescu este de altfel chemat chiar săptămâna viitoare la audieri.

KOVESI: ILIESCU A FOST SCOS DE SUB URMĂRIREA PENALĂ ÎN DOSARUL MINERIADEI

Ion Iliescu este cercetat în dosarul Mineriadei pentru participare la omor deosebit de grav şi omor calificat, subminarea puterii de stat, lipsire de libertate în mod ilegal şi distrugere.

Anca Bundaru, Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close