Antena 3 CNN Actualitate Iliescu: în Olteniţa am convieţuit cu ţiganii

Iliescu: în Olteniţa am convieţuit cu ţiganii

Iliescu: în Olteniţa am convieţuit cu ţiganii
15 Noi 2007   •   22:26

Preşedintele Ion Iliescu a povestit, joi seară, la Antena 3, că, în perioada în care a locuit în Olteniţa, a convieţuit cu ţiganii din această localitate. Aceştia erau împărţiţi în două mari categorii: ţiganii muncitori şi lăutarii. "Am convieţuit cu ţiganii în Olteniţa. Şi erau ţiganii muncitori, care o duceau cel mai greu, şi erau lăutarii, care erau aristocraţia ţigănească", a explicat Iliescu.

El a mai spus că înainte de 1950 se ofereau ţiganilor lăutari anumite "condiţiuni", date de faptul că aceştia îşi desfăşurau activitatea în cârciumile de pe lângă magaziile de cereale.

"Când s-a dezvoltat industria în oraş, au dispărut cârciumile. După anii 1950 a fost o schimbare de raporturi de forţe. Lăutarii au intrat într-o situaţie mai delicată, neavând debuşeu. În schimb ţiganii muncitori - fierari, lucrau în lemn, creşteau bivoliţe, spoiau pingiri, cositoreau vasele din cupru - şi-au găsit posibilitatea să se integreze. A apărut şantierul naval, mulţi s-au integrat, au deveni sudori, meseriaşi. Femeile şi-au găsit de lucru într-o filatură, s-a schimbat raportul dintre ei. Aceştia au prosperat, şi-au construit case noi", a spus Iliescu.

Situaţia actuală din Olteniţa este diferită, întrucât şantierul naval este aproape închis, iar filatura a dispărut, a spus fostul şef al statului. Iliescu crede că "ţiganii adevăraţi" nu se supără dacă li se adresează cu termenul "ţigan".

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close