Antena 3 CNN Actualitate LIVE TEXT. Ciclonul Boris a făcut prăpăd în Moldova: Patru oameni au murit. A fost emis un nou cod roșu de inundații

LIVE TEXT. Ciclonul Boris a făcut prăpăd în Moldova: Patru oameni au murit. A fost emis un nou cod roșu de inundații

inundatii
Ploile abundente au făcut prăpăd în țară. FOTO: Inquam Photos/ George Călin
de Adrian Dumitru    |    14 Sep 2024   •   08:31

Ploile abundente au făcut prăpăd în țară. Patru oameni au murit după ce ciclonul Boris a lovit Moldova. Zeci de persoane au fost evacuate, iar mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. Și traficul feroviar a fost dat peste cap. Peste 25.000 de case din Galați au rămas fără curent electric. De asemenea, sâmbătă seară, Guvernul a anunțat o serie de măsuri pentru cei afectați de inundații, iar hidrologii eu emis un nou cod roșu de viituri.

Un nou cod roșu de inundații

ACTUALIZARE 23:25 Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a prelungit avertizarea cod roşu de inundaţii pentru râuri din bazinele hidrografice Siret şi Prut, pe raza judeţelor Galaţi şi Vaslui, până duminică, la ora 12:00.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi menţinerea nivelurilor peste Cotele de periocol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se prelungeşte avertizarea hidrologică Cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Siret - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Fălciu (judeţele Galaţi şi Vaslui)”, precizează INHGA.

Administraţia Naţionale Apele Române a anunţat că a fost realizată o breşă controlată în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Independenţa, aceasta favorizând scurgerea mai rapidă a apelor de pe râul Geru şi râul Suhu (afluent al acestuia), cantonate în zona localităţilor Pechea şi Slobozia Conachi.

„Astfel, se creează o curgere paralelă cu cursul de apă, apa provenită din crearea breşei fiind astfel descărcată mai rapid înapoi în râul Geru, în zona de confluenţă a acestuia cu râul Siret. Breşa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru gestionarea Situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă convocat în regim de urgenţă. Codul roşu hidrologic emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a fost prelungit până mâine la ora 12:00”, se menţionează într-o postare pe pagina de Facebook a ANAR. 

Sebastian Burduja a convocat Comandamentul Energetic pentru duminică dimineață

ACTUALIZARE 22:55 Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, sâmbătă seară, că „a convocat pentru duminică dimineață Comandamentul Energetic cu toți cei implicați în rezolvarea situației de la Galați”.

„Am convocat pentru mâine dimineață Comandamentul Energetic cu toți cei implicați în rezolvarea situației de la Galați. Vom reveni cu noutăți. Între timp, echipele de intervenție au reușit realimentarea localităților Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Cuca si Plevna. Mulțumesc colegilor mei pentru mobilizare!”, a mai adăugat Burduja.

Tabere pentru sinistrații din Slobozia Conachi şi Pechea. Măsurile anunțate de Guvern

ACTUALIZARE 22:40  Guvernul anunţă, sâmbătă seara, că până în prezent au fost evacuate şi mutate în siguranţă 271 de persoane, autorităţile fiind in dialog cu alţi 14 locuitori din Comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă sigură şi au fost deja amenajate 30 de locuinţe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja către zonele afectate. În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale căror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii.

„Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galaţi, reuniunea Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieţii persoanelor afectate de inundaţii şi acordarea de ajutor în regim de urgenţă. Până în prezent au fost evacuate şi mutate în siguranţă 271 de persoane, autorităţile fiind în dialog cu alţi 14 locuitori din Comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă  într-o zonă de siguranţă”, precizează Guvernul. 

Pentru cazarea populaţiei evacuate, au fost deja amenajate 30 de locuinţe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja către zonele afectate, fiecare având capacitatea să găzduiască patru persoane. Prim-ministrul a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuinţe modulare, care vor fi operaţionalizate în regim de urgenţă şi amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanţii Apelor Române, precizează Executivul. 

Oamenii vor primi apă, alimente și paturi
 
„În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale căror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii. Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară”, mai anunţă Guvernul în comunicat. 

Un număr de 569 de salvatori – pompieri, jandarmi, poliţişti, forţe ale armatei, personal al aviaţiei – au fost implicaţi în acţiunile de salvare şi de ajutorare în cele 22 de localităţi  afectate din judeţul  Galaţi (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Griviţa, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăşti, Drăguşeni, Smulţi, Bereşti, Bereşti Meria, Bălăbăneşti, Tudor Vladimirescu, Bălăşeşti, Rediu şi Sugurlui).
 
Două detaşamente ale Ministerului Apărării Naţionale, dotate cu bărci de salvare şi camioane, au intervenit, la solicitarea autorităţilor locale, în judeţul Galaţi. Reprezentanţii  Guvernului şi cei ai autorităţilor locale lucrează, sub coordonarea premierului, la soluţii  alternative de evacuare mai rapidă a apei din zonele inundate.
 
„În momentul în care se vor retrage apele, Executivul şi autorităţile locale vor evalua pagubele şi soluţiile pentru sprijinirea oamenilor şi comunităţilor, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului”, se mai arată în comunicat. 

„Îi vom ajuta să-și refacă locuințele”
 
„Suntem solidari cu oamenii a căror muncă de o viaţă este distrusă de inundaţii şi îi vom ajuta pentru a-şi reface locuinţele şi gospodăriile. Acum însă, prioritatea noastră este salvarea de vieţi. Le mulţumesc salvatorilor şi tuturor celor care au intervenit pentru a-şi ajuta semenii”, a afirmat Şeful Executivului.
 
La Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, la Galaţi, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, ministrul Mediului, Mircea Fechet, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, și autorităţi locale din judeţul Galaţi.

Cum va fi vremea în această noapte în județele afectate de inundații

ACTUALIZARE 21:30 „Lucrurile în zonă, mai ales în Vaslui și Galați, în această noapte, intră în pauză, din perspectiva regimului de precipitații, poate ceva precipitații pe parcursul nopții, 5-10 l/mp și mâine dimineață evaluăm evoluția modelelor de prognoză a vremii, astfel încât chiar în condițiile în care anticipăm ca mâine să mai avem pe rama estică a Moldovei, în extremitatea de est a județelor, până la Vaslui și toate județele până în nordul regiunii Moldova, să menținem codul galben, pentru că orice cantitate de 10-20 l/mp poate să mențină riscul viiturilor în aceste zone, având în vedere cantitățile mari de apă înregistrate mai ales în cele două județe, cu valori care au depășit de trei ori media climatologică a unei luni septembrie. În această noapte, sisteme noroase bine formate vor fi de interes pentru cele patru județe din partea de sud-vest, unde ne așteptăm ca până mâine seară să cumulăm 30-40 l/mp”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Cine sunt oamenii care au murit din cauza inundațiilor

ACTUALIZARE 21:20 Trei femei și un bărbat au murit din cauza inundațiilor. Potrivit autorităților, toate persoanele aveau peste 75 de ani.

„Patru decese, toate la persoane adulte și înaintate în vârstă. Toate persoanele au peste 75 de ani. Vorbim de trei femei și un bărbat, bărbatul e din Pechea, iar femeile din Drăgușeni, Costache Negri și Corod. Femeia din Drăgușeni a fost găsită decedată în casă. Restul au fost găsite fie în curtea casei, fie în fața curții locuinței personale. Cele patru persoane nu aveau apeluri la 112. Imediat ce s-a putut interveni pompierii au mers din casă în casă și au făcut verificările de rigoare. În jurul orei 7 a fost găsită prima persoană, iar în maximum o oră au fost confirmate toate celelalte trei decese”, a explicat Teodora Diaconița, purt. de cuv. Prefectura Galați, la Antena 3 CNN.

Cel puțin 26 de persoane, evacuate din Pechea

ACTUALIZARE 21:10 Cel puțin 26 de persoane din Pechea, Galați vor fi evacuate.

„Intervenim pentru evacuarea a 26 de persoane din localitatea Pechea, județul Galați, care au solicitat sprijinul echipelor de intervenție, în vederea evacuării într-o zonă sigură. Inițial, persoanele în cauză au refuzat să fie evacuate, la momentul la care salvatorii se aflau în zonă”, a transmis IGSU.

400 de tone de alimente pentru sinistrați din rezervele de stat

ACTUALIZARE 21:00 Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, sâmbătă, hotărârea prin care se propune Guvernului scoaterea de la rezervele de stat a unor containere, dar şi a unor ajutoare constând în apă şi alimente pentru cei afectaţi de inundaţiile produse în judeţul Galaţi.

Potrivit unui comunicat, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice produse în județul Galați, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat HCNSU nr. 24, prin care se propune Guvernului României scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulare (pentru cazare), articole de cazarmament, apă și alimente în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale din județul Galați pentru asigurarea condițiilor minime de trai persoanelor afectate de fenomenele hidrometeorologice.

Totodată, a fost abilitat Departamentul pentru Situații de Urgență să solicite Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale scoaterea de la rezervele de stat, a unor cantități suplimentare de produse și materiale și/sau a unor noi categorii de produse și materiale, pe baza analizei efectuate la nivelul județului Galați, în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale afectate.

Transportul materialelor și produselor se efectuează cu mijloace de transport din dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ministerului Apărării Naționale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și, la nevoie, cu mijloace de transport aparținând unor operatori economici specializați contractați de A.N.R.S.P.S.

Situația defalcată a mijloacelor din dotarea IGSU care vor transporta materiale din depozitele ANRSPS, către județul Galați, se prezintă astfel:

•⁠  ⁠20 de autocamioane (5 de la ISU B-IF, 3 ISU DB, 2 ISU GR, 2 ISU TR, 3 ISU AG, 3 ISU IL, 2 ISU OT ) și un ansamblu rutier, format din cap tractor și semiremorcă (tir) de la ISU CT, vor prelua materialele de la depozitul ANRSPS din județul Ilfov.

•⁠  ⁠7 ansambluri rutiere, formate din cap tractor și semiremorcă (2 USISU Ciolpani, 2 ISU IS, 2 ISU MS, 1 ISU CJ), vor prelua materiale de la depozitul ANRSPS din județul Bacău.

Totodată, o automacara din cadrul USISU Ciolpani, va încărca mai multe containere igienice de la ISU Prahova, urmând ca aceasta să se deplaseze în județul Galați.

De asemenea o altă automacara, de la ISU Vrancea, se va deplasa la depozitul ANRSPS din județul Bacău, în vederea încărcării materialelor puse la dispoziție.

Ajutoarele trimise în județul Galați constau în peste 400 de tone de alimente de primă necesitate (conserve, cașcaval, apă, zahăr etc.), dar și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, așternuturi etc.

În Galați a plouat într-o singură noapte cât pentru trei luni

ACTUALIZARE 19:50 Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, apreciază drept dramatică situaţia din 12 localităţi în care au căzut precipitaţii într-o noapte cât pentru trei luni, adăugând că toate forţele sunt mobilizate în sprijinul oamenilor. Conform lui Fotea, numărul gospodăriilor afectate de inundaţii a ajuns, la acest moment, la 5.500, situaţia fiind într-o continuă dinamică.

„Alături de premierul Marcel Ciolacu suntem în teren în zonele inundate. Am fost deja la Slobozia Conachi. Urmează şi alte zone. Alături de noi sunt şi ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Mediului, Mircea Fechet, seful DSU, Raed Arafat, europarlamentarul Dan Nica, prefectul judeţului, Andreea Naggar, precum şi reprezentanţii instituţiilor implicate în salvarea şi evacuarea oamenilor. Sunt deja peste 250 de persoane evacuate. Avem, din păcate, şi patru persoane decedate. Sunt peste 5.500 de gospodării afectate de inundaţiile produse de ploile abundente care au lovit năprasnic judeţul nostru. Sunt sute de pomperi care acţionează”, a mai spus Fotea.

Preşedintele CJ Galaţi anunţă totodată că se acţionează intens în sprijinul oamenilor loviţi de furia naturii.

„Am discutat deja despre montarea de urgenţă a două tabere pentru cazarea celor afectaţi de inundaţii, am stabilit şi cu primarul muncipiului Galaţi asigurarea a peste 800 de locuri de cazare în oraş. Lucrăm la asigurarea apei şi a alimentelor, precum şi a altor echipamente de care este nevoie pentru ajutorarea sinistraţiilor. Am vorbit şi cu cei de la Crucea Roşie, care au început deja să distribuie apă. Este o situaţie dramatică în 12 localităţi din judeţ unde, care au fost afectate de viiturile puternice. A plouat cu peste 150 de litri pe metru pătrat, adică cât pentru trei luni într-o singură noapte", a mai adăugat el. 

Un elicopter, în care sunt Ciolacu și Ciucă, survolează zonele afectate de inundații

ACTUALIZARE 19:30  Un elicopter, în care se află premierul Marcel Ciolacu, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, șeful DSU, Raed Arafat, și președintele Consiliului Județean Galați, survolează zonele afectate de inundații.

Crește nivelul apelor în Slobozia Conachi

ACTUALIZARE 19:20 Inundațiile au lovit din nou Slobozia Conachi. 

Laurențiu Rădulescu, corespondent Antena 3 CNN: „Nu credeam până acum că vom vedea așa ceva după ultimele 14-18 ore, după viitura care a venit în cursul nopții trecute. Drumul care face legătura dinspre Galați cu Slobozia Conachi era uscat în urmă cu 45 de minute. Apa a crescut repede. Noi șuvoaie au venit de undeva de pe versanții din zonă, pentru că sunt mai multe dealuri în zonă. Apa este la aproximativ un metru. Nu se mai poate circula decât cu utilaje foarte mari.”

Peste 25.000 de case din Galați nu au curent electric

ACTUALIZARE 18:15 În urma inundaţiilor, un număr de 25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică, a anunţat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

„Echipele de intervenţie lucrează 24 de ore din 24, în condiţii dificile, pentru a remedia avariile şi a reda electricitatea în localităţile afectate. Sunt în contact permanent cu colegii de la Electrica Distribuţie. Vă informez că, în urma inundaţiilor, un număr de 25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică”, a afirmat ministrul Energiei.

Localităţile afectate sunt: Târgu Bujor (parţial), Băneasa, Moscu, Lunca, Jorăşti, Smulţi, Cuza Vodă , Izvoarele, Slobozia Conachi, Bereşti, Pleşa, Cavadineşti (partial), Grăpeni, Vădeni, Cuca, Suhurlui, Rediu, Plevna, Pechea, Sat Lupele, Costachi Negri, Valea Mărului, Mîndreşti, Cudalbi, Griviţa, Corod, Brătuleşti, Blînzi, Piscu, Vameş, Slivna, Gănesti, Suceveni, Comăneşti, Puricani, Aldeşti, Săseni, Prodăneşti, Onciu, Cristeşti, Şipote.

Sebastian Burduja a subliniat că aceste întreruperi au fost, în unele cazuri, efectuate la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a proteja vieţile oamenilor.

„Ştiu că această situaţie este extrem de dificilă şi vă asigur că toate eforturile noastre sunt concentrate pentru a restabili cât mai rapid accesul la energie în gospodăriile afectate. Le mulţumesc tuturor celor care sunt acum la datorie, aşa cum au fost de fiecare dată în astfel de momente grele”, a precizat ministrul Energiei.

Acesta şi-a exprimat „profunda compasiune pentru toţi cei afectaţi de inundaţiile devastatoare şi vreau să transmit condoleanţe familiilor care au pierdut pe cineva drag”. 

Apele Române: 15 motopompe de mare capacitate au fost relocate în zonele afectate de inundaţii

ACTUALIZARE 18:00 15 motopompe de mare capacitate au fost relocate în zonele afectate de inundaţii, „fiind trimise de colegii de la Apele Romane Dobrogea-Litoral”, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-un comunicat transmis, sâmbătă.

Acestea sunt folosite pentru asigurarea scurgerii apelor în zona podurilor şi podeţelor. După caz, vor fi folosite şi pentru scoaterea apelor din gospodării, a precizat ANAR.

Instituţia a anunţat că două baraje piscicole administrate de terţi au cedat: Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanţă de 2 km), volumul de 200.000 mii de metri cubi de apă va afecta terenuri agricole; şi în zona UAT Hanu Conachi, volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările noastre din aval: Lieşti 1 şi Lieşti 2. Pagubele potenţiale vor fi produse în zona terenurilor agricole, avertizează ANAR.

Inundaţii-fulger de peste 150 l/mp, în mai puțin de 24 de ore

În mai puţin de 24 de ore s-au produs inundaţii-fulger de peste 150 l/mp, judeţul Galaţi (localităţile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi) fiind cel mai afectat din cauza viiturilor puternice produse în cursul nopţii trecute. Pe alocuri, nivelul apei a ajuns la 1,5 - 2 metri. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat la staţiile hidrometrice: Carja, judeţul Vaslui - 165,8 l/mp şi Găneşti, judeţul Galaţi - 148,1l/mp, se arată în comunicat.

Din informaţiile primite de la Apele Române Prut-Bârlad -Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi, râul Geru a depăşit cota de pericol cu 30 cm, mai multe gospodării şi anexe fiind afectate în localitatea Cudalbi, din judeţul Galaţi. De asemenea, râul Suhu a ieşit din albie în zona pieţei din localitatea Pechea, afectând gospodării şi anexe.

Aici, utilajele ANAR execută anual, pe râurile Suhu şi Geru, lucrări de lărgire a albei, însă zona este situată pe harta de hazard la inundaţii, fiind, aşadar, inundabilă (situată în zona de risc pentru inundaţii care au probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani).

Înainte de producerea viiturii, utilajele acţionau pe sectorul Izvoarele-Pechea pe râul Suhu, însă albia nu poate prelua surplusul de apă de peste 100-150 l/mp. Precipitaţiile record produse în zonă sunt comparabile cu evenimentele din 2013. Cantităţile de precipitaţii căzute pot produce inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani.

Zonele Cudalbi de pe râul Geru şi Pechea de pe râul Suhu se află, conform hărţilor de hazard la inundaţii, în zonele de risc ridicat pentru inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani. Însă acestea se pot produce mult mai repede. În cazul de faţă, este vorba despre o revenire după 11 ani.

Echipele ANAR sunt în teren, dar intervenţia în zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi nu este încă posibilă. Personalul de intervenţie a fost suplimentat. Utilajele şi motopompele de capacitate mare au fost aduse la faţa locului şi vor fi folosite pentru asigurarea scurgerii în zona podurilor şi podeţelor, precizează „Apele Române”. 

Nicolae Ciucă a ajuns în Galați

ACTUALIZARE 17:50 Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a ajuns în Galați. El va merge în zonele afectate de inundaţii și va rămâne peste noapte acolo.

Predoiu: Solicităm populaţiei să urmărească cu atenţie mesajele RO-Alert

ACTUALIZARE 17:45 Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă despre inundaţiile din judeţul Galaţi că peste 160 de cadre ale IGSU au intervenit la acţiunile de salvare şi au fost puse în stare de pregătire, la nevoie, trupe de la Jandarmerie şi Poliţie. 

„Solicităm publicului, populaţiei să urmărească cu atenţie mesajele RO-Alert şi ale comunităţilor locale”, a mai spus ministrul. Predoiu a arătat că şi pe alte zone din alte judeţe, unde sunt coduri meteo severe şi, de asemenea, este pregătită pentru intervenţie toată tehnica din dotare, inclusiv elicoptere. Legat de intervenţia de căutare-salvare care s-a efectuat şi continuă în acest moment. Am intervenit cu toate trupele aflate la dispoziţie în judeţul Galaţi şi am adus forţe din judeţele limitrofe. Peste 160 de cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit. Au fost puse, de asemenea, în stare de pregătire, la nevoie, trupe de Jandarmerie şi Poliţie. În urma intervenţiei, au fost evacuate peste 160 de persoane, au fost salvate 95 de vieţi, situaţii critice. Din păcate, după cum ştiţi, au fost înregistrate şi patru decese”, a declarat Predoiu. 

„Suntem în continuare în stare de alertă”

El a precizat că s-a intervenit cu toată tehnica din dotare, inclusiv cu elicoptere.

„În ceea ce priveşte viitorul imediat, suntem în continuare în stare de alertă, cu toate trupele din zonă. Avem pregătite rezerve şi în alte judeţe, dacă este necesar. Avem, atenţie, şi pe alte zone din alte judeţe, unde sunt coduri meteo severe şi, de asemenea, este pregătită pentru intervenţie toată tehnica din dotare, inclusiv elicoptere”, a precizat ministrul de Interne.

„Solicităm publicului, populaţiei să urmărească cu atenţie mesajele RO-Alert şi ale comunităţilor locale, autorităţilor locale, de asemenea, să urmeze aceste mesaje şi să ţină legătura cu autorităţile centrale, pentru a-şi exercita atribuţiile pe zona lor de competenţă. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au intervenit, pompierilor salvatori, dar nu numai, tuturor celor care i-au ajutat, voluntarilor şi să-i asigurăm că, sub aspectul logistic, vor avea tot ce le trebuie la dispoziţie, ca şi până acum”, a mai spus Predoiu.

Ajutoare de urgenţă de la rezervele de stat pentru persoanele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi

ACTUALIZARE 17:35 Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, sâmbătă, că trebuie să fim solidari cu cei care sunt în nevoie astăzi şi de aceea face apel la toţi cei care vor să îi ajute pe cei din Galaţi şi Vaslui, din societatea civilă sau firme.

„Sunt alături de cele patru familii care trec prin momente extrem de grele. Am fost în unele din localităţile afectate de ape. Situaţia este gravă, dar autorităţile fac orice efort posibil pentru salvarea oamenilor aflaţi în situaţii disperate”, a transmis premierul într-o postare. Şeful Executivului precizează că în acest moment au toată logistica necesară pentru a interveni rapid în zonele sinistrate.

„Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi autorităţile locale se implică direct. Am hotărât să trimitem tot ceea ce oamenii au nevoie: alimente, apă, pături, containere de dormit. Vom amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate. În momentul în care se vor retrage apele, Guvernul şi autorităţile locale vor interveni, avem tot desfăşurătorul făcut”, anunţă premierul. Marcel Ciolacu precizează că la următoarea şedinţă de Guvern vor aloca sumele necesare din fondul de rezervă al Guvernului.

„Trebuie să fim solidari cu cei care sunt în nevoie astăzi. De aceea fac apel la toţi cei care vor să ajute, societatea civilă sau firme. Toată România este alături de Galaţi şi Vaslui. Au nevoie de ajutorul nostru!”, completează Ciolacu în postare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, populaţia care suferă din cauza fenomenelor meteorologice va primi apă şi alimente (conserve de carne, legume, pateu, gem, zahăr şi caşcaval) pentru o perioadă de şapte zile, 50 de locuinţe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi şi lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară.

Peste o sută de militari sunt pregătiţi să intervină în zonele calamitate

ACTUALIZARE 17:30 Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, anunţă că peste o sută de militari sunt pregătiţi să intervină pentru salvarea sinistraţilor, dacă va fi nevoie, dar şi pentru limitarea efectelor calamităţilor. Ministrul precizează că „lanţul e decizie este mult mai scurt”, solicitărilor venite din partea autorităţilor locale urmând a li se răspunde fără a mai fi nevoie de avize de la Bucureşti.

„Încă de dimineaţă am colaborat, militarii români au ajutat la salvarea de vieţi. În continuare, la nivelul Geniu la Brăila suntem în aşteptare şi pregătiţi pentru alte intervenţii, la nivel de Batalion 300 şi 284 din nou, ave peste o sută de oameni pregătiţi cu echipamente de salvare, inclusiv bărci. Din punct de vedere logistic, vom ajuta ori de câte ori ISU ne va solicita”, a declarat ministrul Apărării .

Acesta a precizat că solicitările primite de la autorităţile locale vor fi analizate mult mai repede, nemaifiind nevoie de validare de la Bucureşti.

Tabere pentru sinistrați, în Vaslui

ACTUALIZARE 16:50 În județul Vaslui au fost amplasate tabere provizorii pentru sinistrați.

Ministrul Mediului: „Astfel de fenomene nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani”

ACTUALIZARE 16:45 Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că, în contextul schimbărilor climatice, fenomene precum cele care au lovit judeţul Galaţi vor fi din ce în ce mai dese şi tot mai intense. 

„Statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la o sută de ani”, spune Fechet amintind că în Galaţi aceste fenomene s-au produs de trei ori din anul 2007 şi până în prezent.

Ministrul e de părere că e nevoie ca autorităţile să „regândească în totalitate” modul în care trebuie să acţioneze în astfel de situaţii, subliniind că inundaţiile nu pot fi prevenite, dar pagubele pot fi limitate.

Prezent sâmbătă, la Slobozia Conachi, în judeţul Galaţi, ministrul Mediului a afirmat că inundaţii precum cele care au lovit localitate se vor repeta.

„În contextul schimbărilor climatice, cu astfel de fenomene ne vom întâlni din ce în ce mai des şi la o intensitate din ce în ce mai mare. Este un lucru pe care nu-l putem evita. Statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la sută de ani, pe măsurătorile pe care le avem. Iată însă că şi în 2007, şi în 2013 şi anul acesta aici, la Slobozia Conachi au avut loc inundaţii, lucru care ne obligă să ne gândim dacă nu cumva ar trebui să redimensionăm, să refacem în totalitate modul în care ar trebui să reacţionăm la astfel de situaţii”, a declarat Mircea Fechet. 

Acesta spune că inundaţiile nu pot fi evitate, dar pot fi evitate pagubele produse de acestea, pot fi limitate prin eficientizarea modului de intervenţie.

„Astfel de inundaţii nu pot fi evitate. Astfel de situaţii nu pot fi evitate, când avem în 24 de ore 225 de litri pe metrul pătrat, cum am avut la Amzacea în judeţul Constanţa, sau la fel cum am avut aici. Inundaţiile nu pot fi evitate, însă e adevărat că putem evita pagubele pe care aceste inundaţii le produc şi putem eficientiza modul în care intervenim. Primul lucru pe care l-am întrebat atunci când am discutat cu oamenii de aici , din această localitate, fost dacă au fost avertizaţi azi noapte prin sistemul RO-Alert şi toţi oamenii cu care am vorbit mi-au spus că în jurul orei 12 noaptea au primit pe telefon avertizare şi au ştiut că urmează să se întâmple ceva grav”, a adăugat Fechet.

Acesta a subliniat faptul că, din punctul de vedere al gestionării apelor, Galaţiul se află în subordinea autorităţilor de la Iaşi.

Prefectul județului Vaslui: „Am depășit etapa foarte gravă”

ACTUALIZARE 16:40 Prefectul din Vaslui spune că „a fost depășită etapa foarte gravă”.

„Consider că am depășit etapa foarte gravă, am discutat cu directorul stației meteo, m-a asigurat că într-o oră maximum vom ieși de sub incidența codului roșu și portocaliu și vom intra pe verde. Nu am înregistrat victime omenești. Pagube materiale sunt înregistrate în patru comune din județ. Mai avem un drum județean blocat, fără să fie un punct circulat. Așteptăm ca natura să regleze lucrurile și sunt convins că toate vor intra într-un normal. Nu putem avea o estimare a pagubelor. Luni dimineață vom institui comisii de constatare a pagubelor și de evaluare a acestora. Nu avem localități izolate. Am reușit acolo unde nu există riscul producerii unor scurtcircuite să reluăm alimentarea cu energie electrică. Nu avem probleme deosebite”, a spus prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, la Antena 3 CNN.

Restricții de circulație din cauza inundațiilor

ACTUALIZARE 16:35 Circulația pe mai multe drumuri din județele Galați și Vaslui a fost afectată, din cauza precipitațiilor abundente și a inundațiilor.

Județul Galați:

  • DN 25, între localitățile Vameș și Pisca;
  • DN 26, între localitățile Rogojeni și Gănești;
  • DJ 242, între localitățile Umbrărești și Târgu Bujor;
  • DJ 242 B, între localitățile Băneasa și Moscu;
  • DJ 242 D, între localitățile Suceveni și Rogojeni;
  • DJ 242 H între localitățile Târgu Bujor și Jorăști;
  • DJ 251, între localitățile Solobozia Conachi și Pechea;
  • DJ 251 A, între localitățile Corod și Drăgușeni și între localitățile Nicopole și Brătulești;
  • DJ 251 H, între localitățile Corod și Valea Mărului;
  • DJ 253, între localitățile Cudalbi și Băleni, precum și între Băleni și Viile;
  • DJ 254, între localitățile Ivești și Costache Negri;
  • DJ 255, între localitățile Pechea și Suhurlui și între Fărtănești și Chiraftei.

Județul Vaslui:

  • DN 24D, între loc. Grivița și limita cu județul Galați;
  • DN 26, între loc. Blăgești și limita cu județul Galați.

Până la această oră, s-a reluat circulația rutieră pe DN 24D, între localitățile Vârlezi și Crăiești și pe DJ 251 G, între localitățile Corni și Măcișeni, județul Galați.

Haos pe calea ferată, din cauza inundațiilor

ACTUALIZARE 16:30 Traficul feroviar a fost închis între Galaţi şi Bârlad din cauza viiturilor. Şinele de tren au fost înghiţite de ape, iar trenurile au rămas blocate. 

Citește mai multe AICI

Ciolacu, primele declarații la Galați

ACTUALIZARE 15:25. Premierul Marcel Ciolacu a dat primele declarații de la Galați. Șeful guvernului a confirmat crearea unei celule de criză la Galați cu miniștrii de resort și cu autoritățile locale. 

În primele ore ale dimineții am avut o comunicare cu dl. ministru Predoiu și cu dl. Raed Arafat, azi am discutat cu fiecare primar din cele cinci localități. Am făcut o celulă de criză rapidă la CJ.

Prioritatea, cum este și normal, este salvarea de vieți omenești. În acest moment, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid, am venit și cu elicopterele de la DSU. MApN e pregătit pentru orice intervenție, mai mult, în zonele în care s-au lupt legăturile, MApN se implică direct sub coordonarea situațiilor de urgență.

Am hotărât dislocare și e în votul interministerial tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit pentru casele distruse. Dl. ministru de interne împreună cu dl. Arafat au venit și cu jandarmeria și vor amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate. Dl. primar deja s-a gospodărit cu locuri în școală. În noaptea aceasta o să mai plouă, dar nu la fel ca noaptea trecută.

În momentul în care se retrag apele se va interveni, avem tot defășurătorul făcut. Imediat cum e nevoie vom disloca fonduri din fondul de rezervă. S-au trimis specialiști din 15 județe, au venit toate echipamentele și s-au dislocat în această zonă. Așteptăm să vedem intensitatea din noaptea aceasta.

Guvernul va pune tot ce e necesar la dispoziție. În primul rând pe infrastructură, pentru că oamenii trebuie să circule și nu în ultimul rând pentru repararea fiecărei case. Tot lanțul este acoperit, cu adevărat trebuie o discuție foarte serioasă și am început-o deja cu ministrul mediului pentru că e a treia oară când se întâmplă în această zonă.

Trebuie să venim cu un act normativ. Chiar dacă conexiune e clară ca circulație a apelor, cred că s-a pierdut deja mult prea mult timp”, a declarat premierul Ciolacu de la fața locului, la Galați.

„Sunt prea bătrână pentru aşa ceva. Ajutaţi-ne, că nu mai putem!”

ACTUALIZARE 15:08. Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, sâmbătă după amiază, în comuna Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, grav afectată de inundaţii.

El a vorbit cu oamenii din comuna din care zeci de familii au fost evacuate din calea apelor. „Sunt prea bătrână pentru aşa ceva. Ajutaţi-ne, că nu mai putem!”, i-a spus o femeie, plângând, premierului.

Marcel Ciolacu este însoţit, la Slobozia Conachi, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de ministrul apărării, Angel Tîlvăr, de ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, dar şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale. 

El a mers pe străzi, printre oameni şi a intrat în unele dintre locuinţele afectate. 

„Sunt prea bătrână pentru aşa ceva. Ajutaţi-ne, că nu mai putem!”, i-a spus prim-ministrului o femeie, plângând.

Sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu avea un program care includea activităţi politice şi guvernamentale în Botoşani, dar și-a anulat programul pentru a merge la Galați.

Situație disperată în localitatea Cuza Vodă

ACTUALIZARE 15:02. Cuza Vodă, Costache Negri, Drăgușeni, Pechia sunt doar câteva localități, unde apa depășește doi metri, inclusiv în acest moment.

Jurnaliștii Antena 3 CNN au fost alături de salvatorii care au mers după persoanele sinistrate.

Sunt oameni care așteaptă de azi-noapte ca cineva să vină după ei. 

„Deci drumul a fost rupt cu totul. Undeva în spate cred că sunt ceva ferme, 1,2,3...cel puțin trei clădiri pe care le văd de aici, care sunt acoperite de ape, acolo încearcă acești oameni să ajungă. Să vedem cum putem trece de drumul acesta care este înghițit de ape și cât de puternici sunt curenții acolo în zonă. Trei persoane pe care le văd așteaptă să fie salvate. Sunt pe un mal de pământ.

Ceea ce vedeți în spatele meu este sau ar fi trebuit să fie, cel puțin teoretic, un drum care să ajungă în mai puțin de 5-6 kilometri în localitatea Cuza Vodă. Nu se poate face acest lucru, pur și simplu toată această zonă a fost acoperită de apă.

Patru persoane sunt prinse undeva la aproximativ 300 de metri de locul în care ne aflăm, la 7-8 kilometri de Cuza Vodă. Două dintre ele au fost salvate, alte două încearcă să se țină de un podeț din zonă. Oamenii de aici încearcă cu ajutorul unei bărci să-i scoată de acolo, să-i salveze”, a relatat jurnalistul Laurențiu Rădulescu, din mijlocul inundațiilor.

MApN: Armata intervine în județul Galați

ACTUALIZARE 14:44. Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, afirmă că 63 de persoane din localitate au fost deja evacuate din comuna grav afectată de viituri, iar sâmbătă după amiază alte 17 familii sunt evacuate cu ajutorul armatei. 

În comună sunt afectate aproximativ 700 de locuinţe. Edilul susţine că înainte ca viiturile să lovească, autorităţile au mers pe străzi şi au anunţat cu portavocea faptul că există pericol, iar populaţia a primit şi mesaje RO-Alert, însă unii dintre localnici au refuzat să îşi părăsească locuinţele. Edilul precizează că autorităţile nu dispun de locuri de cazare pentru persoanele evacuate.

Un număr de 63 de persoane au fost evacuate din casele lor situate în comuna Slobozia Conachi, a declarat, la Digi 24, primarul comunei, Emil Dragomir.

Sâmbătă după amiază, în localitate intervine Armata, cu autovehicule de mare capacitate, pentru a evacua 17 familii din zone în care forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu pot interveni.

„Un prim detașament de militari din Brigada 10 Geniu din Brăila intervin, la acest moment, la solicitarea ISU Galați, în zona localității Slobozia Conachi, unde acționează cu camioane, bărci cu motor și alte echipamente specifice de salvare.

Aflat în județul Galați, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, de miniștrii de interne, al mediului, șeful DSU și reprezentanții conducerii autorităților locale, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a informat că Ministerul Apărării Naționale a pus la dispoziție forțe și mijloace suplimentare, care vor interveni în orice moment, la solicitarea autorităților locale, în funcție de dinamica situației.

Astfel, un detașament suplimentar de 20 militari de la Brigada 10 Geniu este gata de intervenție cu autocamioane, bărci și echipamente necesare operațiunilor de evacuare și salvare. Și batalioanele 300 și 284 din Galați au pregătit detașamente însumând 100 de militari gata oricând să intervină, cu camioane și alte echipamente, la solicitarea comitelelor locale și județene pentru situații de urgență.

«Vom fi prezenți unde va fi nevoie, cât va fi nevoie, pentru salvarea vieților cetățenilor aflați în pericol. Forțele MApN vor interveni în cel mai scurt timp, acolo unde vor fi solicitări și în alte județe unde sunt posibile situații similare, ca urmare a ploilor abundente. Nu vor fi necesare aprobări speciale, comandanții și șefii structurilor din teritoriu vor răspunde neîntârziat la solicitările autorităților care coordonează acțiunile de salvare”», a declarat ministrul Tîlvăr.”

Premierul a dipus ridicarea unor tabere de refugiați în zonele afectate

ACTUALIZARE 14:25. Premierul Ciolacu a avut o primă întâlnire la Galați cu autoritățile locale și cu o parte dintre miniștri și i s-a adus la cunoștință situația. Premierul a anunțat că va fi montată o tabără pentru sinistrați la marginea localității. 

În momentul de față, sunt în jur de 850 de locuri de cazare, astfel că toți cei care au rămas fără case sau ale căror case au fost inundate vor fi cazați în zonă, în Pechea, Slobozia și Galați. De asemenea, se vor ridica două tabere temporare în acea zonă.

O altă măsură dispusă de premier a fost aceea ca oamenii care pot rămâne în locuințe dar nu mai au acces la apă potabilă și alimente, să le fie puse la dispoziție din stocurile de rezervă.

Rafila, recomandări pentru populația afectată de inundații la Galați

ACTUALIZARE 14:09. „Noi am discutat încă din primele ore ale zile când situația era îngrijorătare. Avem componenta acestui grup și președinții de CJ și direcțiilor de sănătate publică.

Vom extinde dacă vor fi afectate și alte județe. Ne interesează să avem sprijin pentru pacienții critici și avem paturi libere la Galați.

De asemenea, din punctul de vedere  al sănătății publice ne asigurăm că persoanele care au nevoie vor avea la dispoziție vaccin anti-tetanos și ne pregătim pentru copii din zonele repsective să administrăm vaccin anti-hepatită A. 

Ne propunem să dăm un set de recomandări populației, în localitățile unde a intrat apă în fântâni să se consume doar apă îmbuteliată pentru că există riscul unor îmbolnăviri. Dacă apa lipsește, se poate dezinfecta prin fierbere sau clorurare”, a declarat ministrul Rafila la Antena 3 CNN.

Prim-ministrul Ciolacu a ajuns în zonele afectate

ACTUALIZARE 14:00. Prim-ministrul guvernului, Marcel Ciolacu, a ajuns, sâmbătă după-amiază, în zonele puternic afectate de inundații din județul Galați. Premierul ține o celulă de criză în zonele inundate. Celula de criză se va desfășura cu miniștri, autorități județene și locale și primari de comune.

Comunicat DSU: Peste 5.000 de locuințe afectate în județul Galați

ACTUALIZARE 13:58. Peste 5.000 de gospodării din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Situaţia cea mai dificilă se înregistrează în judeţul Galaţi, mai exact în 12 localităţi - Pechea, Drăguşeni, Griviţa, Costache Negri, Bereşti, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa şi Vameş -, unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5.000 de gospodării.

Până la momentul raportării (ora 13,00), un număr de 252 de persoane au fost evacuate, iar, din nefericire, patru persoane au decedat din cauza manifestării codurilor de vreme rea”, a precizat IGSU.

Conform sursei citate, în judeţul Vaslui se înregistrează efecte în cinci localităţi, unde 40 de persoane sunt evacuate şi mai multe gospodării sunt afectate de ape.

Totodată, în judeţele Galaţi şi Vaslui traficul rutier este afectat pe trei drumuri naţionale (DN 24D, DN 25 şi DN 26) şi 10 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).

Pentru gestionarea situaţiei în mod eficient, în judeţele afectate sunt activate grupele operative, iar în judeţul Galaţi este crescută capacitatea operaţională.

În sprijinul comunităţilor afectate, acţionează în teren peste 700 cadre ale Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, poliţişti, jandarmi şi IGAv, precum şi 217 mijloace de intervenţie.

De asemenea, în sprijinul forţelor de la faţa locului, Ministerul Apărării acţionează cu personal şi mijloace din judeţele Galaţi şi Vaslui, precum şi personal din cadrul autorităţilor administraţiei locale şi structurilor locale ale instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în asigurarea răspunsului.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a realizat manevra de forţe prin suplimentarea în judeţul Galaţi cu 70 cadre care acţionează cu 23 de bărci, 13 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, opt autocamioane de intervenţie, o motopompă remorcabilă, din judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Tulcea, Vaslui şi Vrancea, precum şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov şi de la USISU Ciolpani.

De la nivelul ISU Galaţi s-a solicitat autorităţilor administraţiei publice locale pornirea Sistemelor de Avertizare-Alarmare a Populaţiei.

Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiilor celor uciși de inundații la Galați

ACTUALIZARE 13:55. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, că se află în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile în zonele inundate din ţară pentru a se asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale.

„Inundaţiile severe care au afectat o mare parte din ţară au dus la pierderi de vieţi şi la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecinţe dramatice asupra oamenilor.

Transmit condoleanţe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag şi un mesaj de solidaritate cu toţi cei afectaţi de această calamitate. În aceste momente dificile, autorităţile centrale şi locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid şi eficient.

Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile pentru a ne asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale", a declarat Klaus Iohannis, într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit şefului statului, operaţiunile de salvare şi evaluare a pagubelor trebuie să se desfăşoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situaţia revine sub control şi vieţile oamenilor nu mai sunt puse în pericol.

„Pe termen mediu şi lung, trebuie să sprijinim reconstrucţia comunităţilor afectate şi să luăm măsuri adiţionale de adaptare a infrastructurii la inundaţii şi viituri”, a subliniat Klaus Iohannis.

El a menţionat că, „din păcate, schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice şi al inundaţiilor pe care le provoacă”.

„Având în vedere creşterea frecvenţei acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundaţiile severe.

Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populaţia şi de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice.

În egală măsură, este foarte important ca cetăţenii să urmărească şi să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale semnificative”, a precizat preşedintele.

ANM: Rămânem sub atenționare generală de cod portocaliu pentru cele trei județe – Botoșani, Iași și Vaslui

ACTUALIZARE 13:40. Încă de ieri de când ANM a emis avertizarea meteorologică generală de cod portocaliu pentru cele nouă județe din estul țării, acolo unde anticipam valori de 70-80 de litri pe metru pătrat la nivel local, valori peste norma climatologică a lunii septembrie în țara noastră, am amendat această avertizare generală pe parcursul nopții și am dat cinci avertizări de tip nowcasting de cod roșu, toate incluzând localități din județul Galați. Am continuat în această dimineață și pentru județele Vaslui și Iași unde ne așteptăm la cantități care să depășească norma climatologică pentru septembrie. În zonă deja sunt acumulate cantități de 60-80 de litri. E o situație care, într-adevăr, a impus emiterea acestor avertizări de tip nowcasting având în vedere dinamica fenomenului și cantitățile acumulate.

Rămânem sub atenționare generală de cod portocaliu pentru cele trei județe în continuare – Botoșani, Iași și Vaslui - și în jumătatea nordică a țării cod galben pentru că ne așteptăm și în restul zonelor avertizate să cumulăm valori de precipitații de peste 30-40 litri. Abia de marți aria precipitațiilor va fi în diminuare. De marți, doar în zonele montane și submontane. Însă, pe parcursul acestei zile și a nopții care urmează, chiar și mâine este posibil să mai avem valori de 25-30 de litri pe metru pătrat. Din această noapte și până mâine noapte vorbim și de cele patru județe din sud-vest unde ne așteptăm la averse cu valori de 30-40 de litri pe metru pătrat.

Chiar până la ora 24 e în vigoare avertizarea cod roșu pentru zonele respective și vorbim de o situația care depășește valorile din 2013 în aceleași zone și o situație similară anului 2007. La ani distanță fenomenele extrem cresc în intensitate.

Trebuie să vorbim și de răcirea semnificativă pentru că se resimte în toată țara. În următoarele zilei – azi, mâine și de săptămână viitoare. De-abia de miercuri temperaturile vor mai fi în creștere. Trebuie să monitorizăm atent fenomenele meteorologice periculoase, mai ales în estul țării”, a declarat Elena Mateescu, directoarea ANM, la Antena 3 CNN. 

Oameni evacuați cu ajutorul armatei din Slobozia Conachi

ACTUALIZARE 13:25. Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, afirmă că 63 de persoane din localitate au fost deja evacuate din comuna grav afectată de viituri, iar sâmbătă după amiază alte 17 familii sunt evacuate cu ajutorul armatei. 

În comună sunt afectate aproximativ 700 de locuinţe. Edilul susţine că înainte ca viiturile să lovească, autorităţile au mers pe străzi şi au anunţat cu portavocea faptul că există pericol, iar populaţia a primit şi mesaje RO-Alert, însă unii dintre localnici au refuzat să îşi părăsească locuinţele. Edilul precizează că autorităţile nu dispun de locuri de cazare pentru persoanele evacuate.

Un număr de 63 de persoane au fost evacuate din casele lor situate în comuna Slobozia Conachi, a declarat, la Digi 24, primarul comunei, Emil Dragomir.

Sâmbătă după amiază, în localitate intervine Armata, cu autovehicule de mare capacitate, pentru a evacua 17 familii din zone în care forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu pot interveni.

Edilul afirmă că au fost persoane care au refuzat să îşi părăsească locuinţele, deşi autorităţile au mers pe străzi şi au anunţat prin portavoce că vin viiturile, iar de la nivel judeţean au fost transmise mesaje RO-Alert care anunţau pericolul.  

„Şi acum este o persoană care refuză să plece, a spus că aşteaptă să vină fiica ei”, a precizat edilul. 

Acesta a precizat că primăria nu are spaţii pentru cazarea persoanelor evacuate. 

În ceea ce priveşte animalele din gospodăriile afectate, edilul a povestit că au fost situaţii în care oamenii au încercat să îşi salveze animalele, să le ducă cu maşinile departe de zonele afectate, însă autoturismele au fost luate de ape. 

Pe de altă parte, oficialii Prefecturii Galaţi au precizat că populaţia din localităţile afectate de inundaţii este sfătuită să nu consume apa din fântâni.

Primarul din Galați spune că în oraș nu a plouat

ACTUALIZARE 13:20. Primarul din municipiul Galați spune că în oraș nu a plouat azi noapte și că precipitațiile au căzut din abundență doar în județ, în zona centrală a acestuia.

„Nicio picătură azi-noapte, la noi nu a ploua deloc, doar în județ. În partea centrală a județului au fost niște cantități impresionante. Abia a venit și domnul premier și plecăm cu toții pentru a vedea ce putem face.

 Știm doar numărul de case afectate, în jur de 5000, nu știm cum sunt afectate autoritățile deja de la fața locului strâng date. Noi la nivel de municipiul Galați am făcut o celulă de criză, putem pune la dispoziție din această seară până la 800 de locuri de cazare. Cel mai probabil în cursul zilei de mâine și luni vom putea mări această capacitate de cazare la peste 1000 sau 2000 de locuri de cazare.

Cu natura nu prea te pui. În schimb, de-a lungul ultimilor ani pare că e o zonă predispusă la așa ceva din cauza colinelor din jurul localităților care acumulează apă multă și o duc în sate și comune. S-au tot făcut lucrări, dar nu se gândește nimeni că vine o cantitatea de-asta care depășește în jumătate de oră ploaia din ultimii cinci ani de zile, e greu de crezut că cineva poate anticipa.

Alături de premier mai e și ministrul de interne, ministrul apărării și trebuie să apară și ministrul mediului”, a declarat primarul municipiului Galați într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.

Sute de oameni din Galați și Vaslui au apelat la 112

ACTUALIZARE 13:13. Operatorii STS din Galaţi şi Vaslui au primit aproape 700 de apeluri la numărul de urgenţă 112 de la locuitorii afectaţi de inundaţii sau care aveau probleme medicale.

Conform unui comunicat al STS, în contextul atenţionărilor de vreme severă, de vineri seara, la ora 21:00, până sâmbătă la ora 11:00, operatorii STS din Centrul 112 Galaţi au preluat şi procesat peste 550 de apeluri. De asemenea, la nivelul Centrului 112 Vaslui au fost procesate peste 120 de apeluri.

Apelurile semnalau urgenţe cauzate de ploi abundente, inundaţii şi viituri sau probleme medicale în mai multe zone din cele două judeţe. Cazurile au fost transferate, în principal, către ISU-SMURD şi Ambulanţă.

Având în vedere numărul mare de apeluri, STS a asigurat condiţiile tehnice şi operaţionale pentru preluarea tuturor apelurilor de urgenţă, iar împreună cu agenţiile de intervenţie a adaptat fluxurile de gestionarea a cazurilor anunţate la 112.

Celulă de criză la Ministerul Sănătății

ACTUALIZARE 13:12. O celulă de criză coordonată de ministrul Alexandru Rafila a fost organizată la Ministerul Sănătăţii pentru asigurarea asistenţei medicale necesare populaţiei din judeţele Galaţi şi Vaslui, afectate de inundaţii.

„Având în vedere situaţia gravă produsă de ploile şi inundaţiile consecutive care au apărut în nordul judeţului Galaţi şi în judeţul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a organizat o celulă de criză, condusă de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol şi Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenţei medicale pentru populaţia din zonele afectate.

Suntem în legătură permanentă cu autorităţile locale şi cu Direcţiile de Sănătate Publică ale judeţelor Galaţi şi Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic şi vaccin hepatitic A, pentru copiii din localităţile afectate”, a informat Ministerul Sănătă

×
Subiecte în articol: Galați vreme viituri inundatii decese ploi
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close