Antena 3 CNN Actualitate În România, proporţia medici-pacienţi a ajuns să fie de 1 la 400

În România, proporţia medici-pacienţi a ajuns să fie de 1 la 400

În România, proporţia medici-pacienţi a ajuns să fie de 1 la 400
Sursa foto: Medici
10 Feb 2009   •   09:08

Ne pleacă medicii. Fie din cauza condiţiilor proaste de muncă, fie din cauza veniturilor mici, absolvenţii de medicină aleg să profeseze în alte ţări. Aşa s-a ajuns ca, în prezent, proporţia medici-pacienţi să fie de 1 la 400.
Lipsa de resurse umane este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul sanitar românesc. Potrivit datelor statistice, din 5.000 de absolvenţi de medicină anual, mai puţin de jumătate urmează rezidenţiatul şi devin specialişti. Restul fie aleg emigreze, fie se orientează spre mediul de afaceri.
Într-un singur an, 10% din medicii bucureşteni, de pildă, şi-au depus documentele pentru a profesa în alte ţări, se arată în cotidianul România Liberă. Asta în vreme ce numărul candidaţilor la medicină scade de la an la an.
Astfel s-a ajuns ca unui medic român să-i revină spre îngrijire 400 de pacienţi, respectiv dublu faţă de media din Uniunea Europeană. În condiţiile în care salariul aceluiaşi medic român este de 10 ori mai mic decât al unui medic din alt stat european, nu este de mirare că tot mai mulţi doctori aleg să plece din ţară.
Numărul acestora a crescut de la 800, în 2007, la 6.000 în prezent.
Exodul medicilor în străinătate nu este singura problemă a sistemului sanitar autohton. Peste 2.000 de specialişti care ar dori să profeseze în ţară au rămas fără locuri de muncă pentru că posturile au fost blocate de Guvern până la sfârşitul anului.
Antena 3

×
Subiecte în articol: medici pacienti România
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close