Antena 3 CNN Actualitate În timp ce ministrul Sănătăţii dezbătea cazul, familia fetiţei însărcinate se pregătea să emigreze

În timp ce ministrul Sănătăţii dezbătea cazul, familia fetiţei însărcinate se pregătea să emigreze

În timp ce ministrul Sănătăţii dezbătea cazul, familia fetiţei însărcinate se pregătea să emigreze
25 Iun 2008   •   14:24

O fetiţă de 11 ani, dintr-un sat aflat în judeţul Neamţ, a fost violată de unchiul ei acum mai bine de patru luni. Fetiţa a rămas însărcinată, părinţii, de condiţie modestă, au aflat de acest lucru şi, prin intermediul presei, vestea a ajuns acum o săptămână şi la organele abilitate ale statului. De atunci, acestea s-au codit să ofere o soluţie acestui caz, mutând discuţia fie pe vidul legislativ, fie pe competenţa fiecărui organism abilitat să se ocupe de soarta copilului. Au trecut aproape 10 zile, sarcina fetiţei avansează, iar autorităţile au constituit o comise formată din specialişti din două ministere care urmează să ofere o soluţie vineri. Când sarcina fetiţei va fi deja în a 21-a săptămână.

Nici un reprezentant al ministerului nu a fost în sat

Satul în care s-a întâmplat grozăvia se cheamă Piatra Şoimului şi este o localitate de mici dimensiuni din judeţul Neamţ. Fetiţa trăieşte aici alături de părinţii ei, într-o zonă populată în special de cetăţeni de etnie rromă, unde, pe lângă sărăcia lucie, nu ajunge nici măcar semnalul de la telefonul mobil. Primarul localităţii, Nicolai Nicorescu, aproape că a devenit vedetă în ultimele zile, fiind căutat de jurnalişti şi de oficiali de la diverse instituţii. Nu însă şi de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Într-o declaraţie acordată site-ului Antena3.ro, Nicorescu a spus că în sat au venit până acum mai mulţi doctori şi specialişti de la protecţia copilului, dar nici un reprezentant al Ministerului Sănătăţii. Minister al cărui ministru a avut timp însă miercuri să susţină o conferinţă de presă în acest caz.

Ministrul Sănătăţii a făcut public numele copilului

E vorba de ministrul Eugen Nicolăescu. Care şi-a început conferinţa legată de acest caz făcând public numele fetiţei violate de unchiul ei. Până acum, presa a fost acuzată de diverse organizaţii şi de opinia publică de faptul că oferă informaţii care, în acest caz, ar trebui să fie protejate. Este vorba de pozele blurate apărute în ziare şi de numele aproape complet al fetiţei. Iată că ministrul Eugen Nicolăescu a ţinut să risipească această dilemă, luând decizia să-i facă public numele fetiţei, într-o conferinţă de presă transmisă în direct de televiziuni. Dacă sunteţi curioşi să-l aflaţi, ascultaţi înregistrarea video.

DECLARAŢIA MINSITRULUI EUGEN NICOLĂESCU


În timpul conferinţei ministrului, părinţii se pregăteau să emigreze

La ora la care ministrul Sănătăţii promitea o rezolvare a cazului în două zile, când fetiţa va fi în a 21-a săptămână de sarcină, părinţii copilului erau plecaţi din sat în încercarea de a-şi face paşaport. Încântaţi de ajutorul oferit de o britanică, ei ar vrema să plece în Anglia unde li s-a promis că fata lor va putea să avorteze, fără să plătească nici un ban. Ei susţin această variantă din considerentul că fata a rămas însărcinată "cu un moş de-al nostru", adică cu fratele mamei copilului. Potrivit normelor după care au crescut, faptul că în acest caz e vorba de o rudă apropiată, e un lucru de neacceptat. Până acum, cel mai îndepărtat oraş pe care l-au vizitat a fost Iaşul. Acum, au ocazia să ajungă gratis la Londra. Pentru un avort pe care legislaţia, sau specialiştii din România, refuză încă să îl recomande.

Avort sau naştere?

Revenind la ministrul Sănătăţii, acesta a prezentat comisa care va decide, în două zile soarta fetiţei. (Asta dacă nu cumva va fi atunci deja plecată din ţară.) Nici unul din membrii comisiei nu a fost în satul Piatra Şoimului şi, probabil, nu vor ajunge prea curând pe acolo. Până vineri ei vor studia dosarul, care cuprinde probabil câteva declaraţii ale medicilor din Iaşi, precum şi materiale de presă. Au timp suficient să citească de vreo zece ori materialul şi să-şi formeze propria opinie. În comisie sunt reprezentanţi din două ministere: Ministerul Justiţiei şi cel al Sănătăţii. (Lista completă o puteţi afla din înregistrarea video). Ce vor decide organele abilitate, vom afla la sfârşitul săptămânii. Asta dacă nu cumva vom avea parte de o amânare. În rest, chestiunea rămâne să fie discutată de opinia publică. Să facă avort sau să nască? Ce credeţi că ar fi mai bine pentru fetiţa de 11 ani, însărcinată în urma unui viol?

Soarta fetiţei gravidă, în urma unui viol, va fi decisă vineri

Bogdan Pitaru, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bogdan Pitaru
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close