Antena 3 CNN Actualitate În ultimii 11 ani, România a primit vizita a doi preşedinţi americani

În ultimii 11 ani, România a primit vizita a doi preşedinţi americani

În ultimii 11 ani, România a primit vizita a doi preşedinţi americani
29 Mar 2008   •   17:09

Pentru George W Bush va fi a doua şi ultima vizită în România în calitate de preşedinte. În 1997, predecesorul său, Bill Clinton a venit să-i consoleze pe români, după summitul de la Madrid, când ţara noastră nu a primit mult aşteptata invitaţie de a se alătura Alianţei. Negocierile au început cinci ani mai târziu, când actualul preşedinte american ne-a vizitat ca să ureze României bun venit în NATO.

Summitul NATO de la Madrid, din iulie 1997, a reprezentat prima dezamăgire pentru România. În ciuda susţinerii din partea Franţei, ţara noastră a rămas în continuare la uşa NATO. La câteva zile după summit, preşedintele Bill Clinton a venit la Bucureşti, să consoleze România. A fost întâmpinat cu mult entuziasm. Clinton a transmis bucureştenilor adunaţi în piaţa Universitaţii un mesaj de încurajare: ?Salut dorinţa României de a contribui şi mai mult la securitatea şi întărirea Europei şi de a adera la NATO. Şi eu doresc acest lucru pentru Europa, pentru America şi pentru voi. Şi vă spun să continuaţi pe acelaşi drum şi România va depăşi acest obstacol.?  

României i s-a propus atunci un parteneriat strategic cu Statele Unite, iar cinci ani mai târziu, la summitul de la Praga, ţara noastră a primit vestea mult aşteptată. România începea negocierile de aderare la NATO şi se bucura de prezenţa unui alt preşedinte american la Bucureşti. George Bush a fost întâmpinat în Piaţa Revoluţiei de aproape o sută de mii de oameni, iar discursul său a fost marcat de apariţia unui curcubeu.  

Mesajul lui George Bush a fost unul plin de încurajări: ?Astăzi, ne reafirmăm prietenia dintre ţara dumneavoastră şi a mea. Sunt onorat să vă aduc un mesaj din partea poporului american: suntem mândri să vă invităm să intraţi în NATO, măreaţa alianţă a libertăţii.? Deşi au stat numai patru ore în România, Bush şi soţia sa, Laura, s-au declaraţi încântaţi de primirea făcută de români.

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close