Antena 3 CNN Actualitate Încă o dronă a căzut în România, după bombardamente. MApN: "S-a format un crater de 1,5 metri"

Încă o dronă a căzut în România, după bombardamente. MApN: "S-a format un crater de 1,5 metri"

O nouă dronă a căzut pe teritoriul României, în apropierea localităţii Grindu din Tulcea. În urma impactului cu solul a rezultat un crater de 1,5 metri adâncime. 

de Laurențiu Rădulescu    |    14 Dec 2023   •   12:37

În cursul nopţii, armata română a ridicat mai multe aeronave F16, pentru a supraveghea zona de la graniţa cu Ucraina. 

În plus, locuitorii din Tulcea şi Galaţi au primit mesaje Ro-Alert în erau avertizaţi despre riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian. 

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță identificarea unui crater de 1,5 metri adâncime, ca urmare a prăbușirii unei drone folosite în atacul asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Drona a fost ridicată şi va fi dusă pentru expertiză în săptămânile următoare. 

Alarmă aeriană s-a dat imediat după ora 22:40. Au decolat de pe principalele aeroporturi militare, de la Fetești și de la Mihail Kogălniceanu, aeronavele românești de luptă F16, dar și partenerii NATO cu avioane Eurofighter Typhoon cu piloți germani.

S-au ridicat, în primul rând, pentru că această alertă a venit din partea sistemului radar românesc, care indica un număr destul de mare de drone rusești care se îndreaptă spre granița cu România. 

Graniță este un loc extrem de sensibil în partea de sud a Ucrainei, mai ales în momentul în care discutăm despre portul Ismail, care a fost vizat. Nu mai puțin de 42 de drone au fost lansate spre Ucraina în cursul nopții trecute. 

O parte din drone au vizat portul Ismael, aflat la aproximativ 300 m distanță de granița cu România, iar o dronă, au anunțat autoritățile, a căzut la aproape 4 km de Grindu, fără să rănească pe cineva. 

Este o zonă practic liberă, este un câmp acolo unde drona a aterizat, creând un crater de aproximativ 1,5 metri.

Este cea de-a cincea dronă care a căzut pe teritoriul țării noastre. Cel mai probabil discutăm despre același tip de dronă de tip Shahed, fabricație iraniană, care este o dronă kamikaze folosită atât de des de către armata rusă. 

"Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor".

"Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. 

Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. 

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații", conform comunicatului MApN.

Reacţia MAE, după noua dronă căzută în România

"Ministerul Afacerilor Externe protestează ferm față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13/14 decembrie a.c., într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. 

Acesta reprezintă o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional.

Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina. 

Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. 

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse", se arată într-un comunicat al MAE, remis, joi, presei.

×
Subiecte în articol: drona Grindu crater
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close