Antena 3 CNN Actualitate Income. Trei motive pentru care costurile creditelor nu vor scădea

Income. Trei motive pentru care costurile creditelor nu vor scădea

Income. Trei motive pentru care costurile creditelor nu vor scădea
Sursa foto: Foto: pixabay.com
13 Apr 2019   •   10:35

Mai sunt două săptămâni și vom putea face refinanțări, având în vedere recentele modificări făcute de Executiv la celebra ordonanță 114. Refinanțări dacă vrem să ne conectăm la un nou calcul, un nou vector, la un fel nou de a calcula dobânzile, fie la creditele de nevoi personale, fie la creditele ipotecare. 

3 motive pentru care costurile creditelor nu vor scădea

1. ROBOR rămâne prețul banilor

Indiferent de modalitatea de calcul, Robor nu va putea să scadă în condiții de cerere crescută de bani din partea băncilor, dobânzi în creștere în toate lumea sau inflație crescută. 

2. Refinanțarea presupune costuri suplimentare

-costul cu scrisoarea de refinanțare, obținută de la banca la care ai cresitul (poate ajunge și la 350 lei pentru un credit de consum și 500 lei pentru un ipotecar). 
-costurile cu terții: notarul pentru mutarea ipotecii, evaluatorul, asigurările etc., costuri care pot ajunge și la câteva mii de euro, pentru cu credit ipotecar. 

3. Marja de dobândă și comisioanele pot crește semnificativ 

Costul total al creditului, DAE (Dobânda Anuală Efectivă) include atât dobânda, cât și comisioanele de plată pe toată perioada creditului. Dacă băncile vor fi obligate sau stimulate să mențină dobânzile cât mai jos, acestea vor crește comisioanele, atât la credite, cât și la alte produse bancare, pentru a-și acoperi riscul, costurile crescute cu taxele suplimentare, costuri operaționale sau pentru a face profit. 

×
Subiecte în articol: motive
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close