Antena 3 CNN Actualitate Inedit De ce Revoluția din 1989 ar fi început la Iași și nu la Timișoara?

De ce Revoluția din 1989 ar fi început la Iași și nu la Timișoara?

Pe data de 16 decembrie 1989 a izbucnit un protest în Timișoara, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés.

De ce Revoluția din 1989 ar fi început la Iași și nu la Timișoara?
Sursa foto: foto. Agerpres
20 Dec 2019   •   17:32

Acesta din urmă avusese curajul să critice regimul comunist. Timișoara a rămas în istorie ca fiind primul oraș unde a izbucnit Revoluția din 1989. Puțini sunt cei care știu ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte, în Iași. Acolo, în fosta capitală a Moldovei, mai mulți ieșeni au fost arestați de Securitate pentru că planuiau organizarea unei manifestatii anticomuniste.

Pe 14 decembrie 1989, cu două zile înainte de evenimentele de la Timișoara, o manifestație anti-Ceaușescu are loc la Iași. Manifestația a fost înăbușită rapid, iar organizatorii acesteia (Cassian Maria Spiridon, Ștefan Prutianu, Titi Iacob și alții) au fost arestați, potrivit Adevarul.

Poetul Cassian Maria Spiridon a fost cel care a organizat Mişcarea Revoluţionară conspirativă din 14 decembrie 1989, din Piaţa Unirii din Iași, cunoscută astăzi sub denumirea de „Revoluția eșuată”.

„Revoluția eșuată” era planificată încă din toamnă. În noaptea de 13-14 decembrie, în jurul orei 3:00, la principalele puncte din oraș sunt împrăștiate manifeste prin care ieșenii erau chemați la miting. Manifestele de mobilizare erau semnate Frontul Salvării Naționale. Ieșenii urmau să se adune în piață la ora 16:00, cu textul cântecului “Desteaptă-te române” si o lumânare pe care urmau să o aprindă, iar parola era “Primăvara cade joi”.

Mitingul n-a mai avut loc pentru că Miliția și Securitatea au intervenit, desfășurând un dispozitiv impresionant în Piața Unirii. Capii manifestației au fost reținuți, torturați și obligați să recunoscă faptele. Capii au fost eliberați pe 22 decembrie 1989.

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close