Antena 3 CNN Actualitate Inedit Misterele minei de criptomonede din Kazahstan. "Când vin la muncă, aud sunetul banilor!"

Misterele minei de criptomonede din Kazahstan. "Când vin la muncă, aud sunetul banilor!"

Anul trecut, Kazahstan devenea a doua cea mai mare țară de pe glob, din punct de vedere al efortului angajat în generarea de criptomonede, transmite BBC, care a realizat un documentar despre acest subiect.

Misterele minei de criptomonede din Kazahstan. "Când vin la muncă, aud sunetul banilor!"
Sursa foto: captură BBC
de Georgiana Adam    |    31 Ian 2022   •   11:30

Poziția la care a ajuns Kazahstan în lumea criptomonedelor se datorează, în parte, unei imense "mine" cu 50.000 de computere, amplasată într-o zonă deșertică lângă orașul Ekibastuz.

Aici lucrează 12 ore pe zi, timp de 15 zile la rând, mulți angajați tineri, fără să-și părăsească locul de muncă, pentru a asigura un "flux de producție" non-stop.

Creșterea rapidă a minării de criptomonede a pus presiune pe sectorul energetic al țării, care se bazează în mare măsură pe centralele pe cărbune, foarte poluante.

La începutul acestei luni, creșterea prețului la combustibilii auto au declanșat ample proteste, în urma cărora guvernul kazah a cerut ajutorul militar al Rusiei.

Timp de cinci zile, ca urmare a măsurilor dispuse de autorități în vederea reprimării revoltelor, țara a fost deconectată de la internetul global.

Implicit, minerii de criptomonede au fost împiedicați să se conecteze la rețeaua mondială.

Efectul s-a văzut pe bursele cripto, unde tranzacțiile au scăzut.

O uzină în deșert, cu pază armată

"Când mergem la fabrică, sunetul calculatoarelor de aici mă emoționează. E sunetul banilor. Bani digitali", spune Yerboslyn Sarsenov, directorul executiv al companiei de criptominerit ENEGIX în reportajul BBC, adăugând: "Discutăm de spre construcția unor noi facilități".

Uzina din deșert e bine păzită și dispune de echipamente de sute de milioane de dolari. Cameramanul BBC a surprins câini-lup și paznici înarmați.

În clădirile întinse pe 15 hectare sunt adăpostite 50.000 de calculatoare.

Sistemele de calcul funcționează non-stop și rezolvă calcule matematice complicate care fac posibile tranzacțiile cripto.

Activitatea este super-profitabilă, dar are un cost, calculat în energie electrică.

Reporterul BBC remarcă faptul că, în pofida  giganticelor ventilatoare cu care sunt echipate sistemele, acestea sunt fierbinți, pentru că puterea de calcul este folosită la maximum.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un calculator care minează criptomonede consumă de șase ori mai multă electricitate decât unul obișnuit

Un computer folosit la minarea de criptomonede consumă de șase ori mai multă electricitate decât un sistem pus să realizeze sarcini obișnuite. 

BBC notează că, în noiembrie 2021, piața globală de criptomonede a crescut de cinci ori, atingând o valoare de 3 trilioane de dolari. 

"Lucrez aici de peste trei ani. Am fost cel dintâi operator. Mai întâi, am învățat totul singuri. Cum să conectăm sursele de alimentare, cum să configurăm un router. Sunt șeful departamentului de hosting, iar echipa numără peste 150 de oameni", spune Yersain Nurtoleuov.

Avansul Kazahstanului în piața cripto, facilitat de electricitatea ieftină și restricțiile din China

Dezvoltarea explozivă a industriei de cripto-minerit oferă oportunități de carieră tinerilor din Kazahstan.

"Înainte să vin aici, nu auzisem de Bitcoin.  Schimbul meu este de la 8 dimineața la 8 seara. Avem grijă ca mașinile de calcul să funcționeze non-stop. Muncim 15 zile, apoi avem 15 zile libere. Când muncim, nu plecăm de aici", povestește Almaz Magaz, unul dintre tinerii mineri de criptomonede. 

"Nu mă plictisesc niciodată, îmi place aici, îmi plac colegii cu care lucrez, precum Almaz. Ne înțelegem bine", îl completează Darkan Kulataev, un alt tânăr angajat la fabrica din deșert. 

Poziția globală a Kazahstanului în industria de criptomonede are legătură și cu faptul că electricitatea în această țară este printre cele mai ieftine din lume.

Un alt motiv este că minerii chinezi de criptomonede s-au mutat în Kazahstan, de când activitatea lor a fost interzisă de Beijing. 

Echipa BBC a filmat o imensă stivă de cutii de carton. Expediate din China, cutiile au protejat peste 1.000 de sisteme de calcul. Ele sunt noua generație de "unelte de minerit", deja instalate și funcționale. 

BBC mai notează că, în prezent, autoritățile locale încearcă să limiteze avansul rapid al industriei cripto locale, în contextul recentelor probleme în aprovizionarea cu energie electrică.

×
Subiecte în articol: kazahstan criptomonede Ekibastuz
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close