Antena 3 CNN Actualitate Îngheţata este un lux pentru români, în vreme de caniculă

Îngheţata este un lux pentru români, în vreme de caniculă

Îngheţata este un lux pentru români, în vreme de caniculă
08 Iul 2008   •   19:28

În vreme de caniculă, îngheţata este un lux pentru români. Consumăm în jur de un kilogram şi jumătate pe an, de persoană. Adică de 17 ori mai puţin decât italienii, spre exemplu. Preţul este de vină, spun comercianţii. Dar şi faptul că românii preferă berea pentru a se răcori. Vremea tonetelor cu îngheţată la cornet a apus. Acum, cumpărăm îngheţată mai ales din supermarket ori din locuri ştiute sau descoperite la timp.

Şi totuşi, rar vezi pe stradă oameni mâncând îngheţată. Românii preferă mai degrabă o gură de apă rece sau o umbră deasă. Comercianţii spun că nu se vinde foarte multă îngheţată, nici măcar când termometrele arată mult peste 30 de grade.

După cum o arată statisticile, suntem pe ultimele locuri în Europa în privinţa consumului de îngheţată. Românii sunt devansaţi clar la acest capitol de unguri, cehi, polonezi, suedezi şi italieni.

Campioni sunt însă americanii, cu 27 de kilograme pe an, pe cap de locuitor. Puţină lume ştie însă că îngheţata a fost inventată de împăratului Nero. Se spune că trimitea sclavii în munţi, în toiul verii, ca să aducă zăpadă, pe care o combina cu miere de albine, sucuri sau pulpă de fructe.

Observator

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close