Antena 3 Actualitate Interimatul lui Meleşcanu la Justiţie expiră

Interimatul lui Meleşcanu la Justiţie expiră

29 Feb 2008   •   09:16
Interimatul lui Meleşcanu la Justiţie expiră

Astăzi expiră interimatul lui Teodor Meleşcanu la Justiţie, dar Meleşcanu nu este de aceeaşi părere. Meleşcanu a declarat vineri că interimatul său expiră oficial luni, potrivit procedurilor de calcul din Codul de procedură civilă, şi a susţinut că nu a avut nicio discuţie cu premierul Călin Popescu Tăriceanu despre acest subiect, potrivit Mediafax.

"Constituţia nu stabileşte modul de numărare a celor 45 de zile de interimat, astfel se foloseşte sistemul de calculare a termenelor din Codul de procedură civilă care spune că nu se ţine cont că sunt zile lucrătoare sau nu, sunt 45 de zile calendaristice şi prevede că nu se socoteşte prima zi", a explicat Meleşcanu, care a precizat că perioada de 45 de zile ar expira astfel sâmbătă, iar în aceste condiţii se încheie de fapt în prima zi lucrătoare, adică luni.

Conducerea Ministerului este, de două luni şi jumătate, într-o situaţie de provizorat, care ar putea fi prelungită până după summit-ul NATO de la Bucureşti. Fostul ministru Tudor Chiuariu şi-a prezentat demisia pe 9 decembrie anul trecut, iar premierul Tăriceanu i-a trimis lui Traian Băsescu propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru.

Reacţia Cotroceniului a venit după trei săptămâni. Şeful statului i-a cerut premierului să renunţe la nominalizare Noricăi Nicolai, întrucât ar exista o "percepţie publică negativă" la adresa acesteia. Tăriceanu a reacţionat imediat şi i-a transmis preşedintelui că menţine nominalizarea lui Nicolai.

A urmat un război deschis între cele două palate. Băsescu şi Tăriceanu îşi scriau de câteva ori pe zi, premierul nu-i răspundea la telefon preşedintelui, în timp ce fiecare îşi clama drepturile constituţionale.

Ulterior Băsescu a invocat ca argument pentru respingerea nominalizării Noricăi Nicolai mapa profesională a acesteia. În aceste condiţii, premierul a decis numirea ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu, interimar la şefia Ministerului Justiţiei, iar Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu acest caz.

Curtea s-a pronunţat pe 7 februarie. Magistraţii au decis că preşedintele poate refuza, o singură dată, propunerea PRIM-MINISTRULUI pentru o funcţie de ministru, iar premierul trebuie să facă o altă nominalizare.

Liberalii s-au văzut nevoiţi să facă o altă nominalizare pentru funcţia de ministru al Justiţiei. PNL nu a găsit altă soluţie decât să îl propună pe actualul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, pentru postul vacant de la Justiţie, iar pe Radu Stroe să îl nominalizeze la conducerea Ministerului Apărării. Aceste propuneri nu au fost încă formalizate.

Potrivit unor surse liberale, premierul Tăriceanu intenţionează să prelungească interimatul, nefiind exclusă chiar menţinerea lui Teodor Meleşcanu şef la două ministere chiar până după summit-ul NATO de la Bucureşti.

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close