Antena 3 CNN Actualitate Inundaţiile au afectat sute de hectare de teren arabil

Inundaţiile au afectat sute de hectare de teren arabil

Inundaţiile au afectat sute de hectare de teren arabil
09 Mar 2008   •   17:46

Sute de hectare de teren arabil, păşuni şi trei drumuri au fost inundate în judeţul Mureş. Apele râurilor Târnava Mică şi Mureş s-au umflat, s-au revărsat în cursul nopţii şi au inundat terenurile agricole din şapte localităţi mureşene. Cea mai afectată este comuna Sân Paul de Mureş, aflată în apropiere de ambele cursuri de apă revărsate. După 48 de ore de ploaie torenţială, apele au acoperit câmpurile şi uliţele şi au intrat în curţile oamenilor. Din fericire, nicio casă nu a fost inundată.

Oamenii sunt nemulţumiţi că reprezentanţii primăriei nu au venit să vadă cât de gravă este situaţia. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia pentru a lua măsurile necesare dacă apele vor avansa spre casele oamenilor. În judeţul Mureş, au fost inundate peste 600 de hectare de teren agricol. Mai multe drumuri comunale au fost de asemenea, acoperite de apă.

În localitatea bihoreană Girişul Negru 15 gospodarii au fost acoperite de ape din cauza ploilor abundente din ultimele două zile. Şanţurile de pe marginea drumului sunt puţin adânci şi nu fac faţă şuvoaielor. Localnicii dau vina pe primar şi spun că acesta nu face nimic să îndrepte situaţia.

Situaţia este asemănătoare şi în judeţul Alba. Apele Secaşului au iesit din albie şi au inundat câteva hectare de teren agricol. Deşi apele s-au retras, culturile sunt compromise. În opt localităţi din Hunedoara, peste o sută de hectare de teren arabil şi două drumuri au fost inundate, după ce apele Crişului Alb s-au revărsat. Angajaţii Inspectoratului pentru Siatuaţii de Urgenţă au amplasat saci cu nisip în calea apelor pentru a proteja gospodăriile oamenilor, iar Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează permanent situaţia.

Hidrologii au atras atenţia încă de acum câteva zile asupra pericolului de inundaţii existent în vestul ţării.În urma avertizării emise de hidrologi, ministrul Internelor, Cristian David, le-a cerut prefecţilor din judeţele vizate să monitorizeze situaţia şi să asigure în permanenţă contactul cu populaţia din zonele afectate.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close