Ion Cristoiu: Câte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap?

de Laura Dinu    |    01 Feb 2021   •   11:15
Ion Cristoiu: Câte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap? hepta

Ion Cristoiu este de părere că ”cei de la Putere, în frunte cu Klaus Iohannis, n-au înțeles nimic din adevăratele proporții ale ecoului în conștiința colectivă” după incendiile de la Piatra Neamț și de la Institutul Matei Balș. Pe de altă parte însă, critică și lipsa de reacție a Partidului Social Democrat.

”Vineri, 29 ianuarie 2021, la cinci dimineața, la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a izbucnit un incendiu. Patru pacienți bolnavi de Covid 19 și intubați au ars de vii, un al cincilea a murit la spitalul unde a fost mutat în grabă. Din cauza incendiului 53 de bolnavi au fost mutați în grabă la alte spitale. Deși n-au suferit arsuri, doi dintre ei au murit deja din cauza deconectării de la oxigen. Alți nu se simt nici ei bine.

Vineri, la ora 13, la fața locului s-a deplasat Klaus Iohannis, președintele României. La finele unei discuții cu factorii responsabili, domnia sa a ținut un discurs. A doua zi s-a furișat la fața locului ca nu cumva să-l vadă Klaus Iohannis, aflat pe pârtia de la Păltiniș, și premierul Florin Cîțu, o simplă umbră pe pânza regimului Klaus Iohannis. Cum s-a mai întâmplat și altădată, asupra spitalului s-au năpustit anchetatorii. Corpul de Control al premierului, Corpul de control al Ministerului Sănătății, Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Potrivit imaginii publicitare urmărite de regim, procurorii investighează de zor. De remarcat că și în cazul tragediei de la Piatra Neamț procurorii investighează de zor. De două luni tot investighează de zor. N-au ajuns nici acum la un rezultat.
Așa s-ar putea înfățișa, în rezumat, tragedia de la Matei Balș.

În lume s-au petrecut și se petrec tragedii mult mai mari.
Prăbușiri de aeronave, scufundări de vapoare, masacrări de clase întregi.
Pentru un ins din afara României, care se impresionează doar de la o sută de morți în sus, cea de la Matei Balș, nu stârnește tresăriri ale conștiinței. Prin raportare la alte catastrofe, cea ce la Balș pare una de rutină.

Iscodită doar în planul informațiilor reci și seci, lecturate în ziare sau auzite la radio tv, tragedia de la Matei Balș nu pare a avea consecințe majore în conștiința colectivă.
Această credință explică abordarea în viteză, superficială, nepăsătoare a tragediei de către Autorități.
Atât Klaus Iohannis, cât și alți lideri ai regimului de Centru Dreapta, au tratat tragedia cu aceeași lipsă de empatie cu care noi, românii, tratăm tragedia unei catastrofe feroviare în India.
Citim despre un număr de sute de morți, vedem la televizor scene de coșmar, fără măcar a tresări.

Semnalul Stați liniștiți, nu s-a întâmplat mare lucru! a fost dat de Klaus Iohannis. Aflat de la investirea Guvernului Meu sub puterea unei euforii inexplicabile, ca produse de un drog dulce, Klaus Iohannis s-a străduit după accident să-i minimalizeze importanța. A ajuns la fața locului abia pe la prânz, când accidentul își pierduse postura de Breaking News, a exploatat cât a putut de tare expresia foarte (foarte tristă, foarte rău), dovadă a lipsei de empatie suplinite de apelul la clișee, a felicitat forțele de intervenție și cadrele medicale din toată țara, sugerând c-a fost o victorie și nu un dezastru (au fost doar cinci morți, când puteau fi 100!), după care a plecat la ski la Păltiniș. N-a cerut nici o demisie, n-a avut nici o tresărire de revoltă, n-a dat cu căciula (imaginară!) de pământ, n-a ridicat tonul, n-a țipat de durere. A măcănit pur și simplu.

Alte autorități au tratat cu aceeași superficialitate tragedia. Premierul Florin Cîțu a bâiguit ceva despre nevoia ca funcționarii să iasă din birouri, liderii USR-PLUS au elogiat forțele de intervenție, punând pe seama Guvernării de Centru Dreapta, faptul că pompierii au venit la timp, liderul deputaților USR-PLUS din Camera Deputaților a susținut că PSD e de vină, și a fost cât pe-aci să ceară plecarea PSD din fruntea ministerului Sănătății, Ludovic Orban, președintele PNL, partid de Guvernământ, a tăcut cât a putut de tare. Nu s-a mai auzit nici vocea lui Rareș Bogdan, răgușită după cât de tare și de mult a strigat că n-a vrut să-l jignească pe președintele PNL apreciind că i s-a umflat capul.

Pentru Autorități tragedia e deja uitată. N-a demisionat nimeni, nu s-a cerut în interiorul Guvernului nici o demisie, nu s-a luat nici o măsură, nici măcar una hei-rupistă, procurorii se fac că lucrează, pentru că se tem de moarte să stea în pavilioanele de COVID 19.

În planul ecoului în conștiința colectivă, momentul de la Matei Balș e însă infinit mai puternic decât le pare Guvernanților:

  1. E al doilea grav accident, soldat cu morți, după cel de la Piatra Neamț, la un spital din Sistemul public. La fel ca la Piatra Neamț, înfiorător în tragedia de la Matei Balș e faptul că victimele au fost obligate de viață să ajungă la Spital. N-au fost la o discotecă, n-au fost la un spectacol, n-au fost nici măcar la Mall. Altfel spus, au ajuns la Matei Balș, unde au murit carbonizate, pentru că îmbolnăvirea de Coronavirus le-a obligat să ajungă.
  2. Victimele au murit carbonizate într-un loc în care au ajuns pentru a scăpa de moarte. E una dintre marile absurdități ale cazului. Te duci la spital ca să te faci sănătos și nu numai că nu te faci, dar mai mult, mori. Și nu din cauza bolii tale, ci din cauza unui incendiu.
  3. Spitalul Matei Balș e nava amiral a sistemului nostru spitalicesc. Spitalul a beneficiat de finanțări uriașe. A te interna la Matei Balș e un privilegiu. Păi dacă la un asemenea spital mori carbonizat sau decuplat de la oxigen, ce să mai spui despre un spital din provincie? Dacă unuia dintre bolnavii morți în incendiu li s-ar fi spus să se interneze la un spital din țară, mai mult ca sigur l-ar ar fi dus gândul la tragedia de la Piatra Neamț. Ar fi refuzat din răsputeri să meargă la un spital din provincie. La Matei Balș? Păi cum să nu meargă!
  4. Tragedia de la Matei Balș urmează celei de la Piatra Neamț, petrecută acum două luni. La Piatra Neamț au murit zece oameni. Internați pentru că erau bolnavi de Covid. După cazul de la Piatra Neamț, Guvernul de Centru Dreapta Ludovic Orban s-a angajat că așa ceva nu se va mai întâmpla în România.

Tot sub Guvern de Centru Dreapta s-a petrecut însă Tragedia de la Balș.
Cum să nu intre românul în cea mai adâncă dintre depresii văzând că deși mor oameni din cauza accidentelor din spital, nu se ia nici o măsură de prevenire?
A fost Piatra Neamț. A fost Matei Balș. Ce alt spital va urma? Până acum au fost incendii. Pot fi însă căderi de tavane, explozii, prăbușiri de acoperișuri, ba chiar și de pavilioane.
Cum să mai mergi la spital altfel decât cu inima strânsă? Până și o călătorie cu avionul pare mai sigură decât o internare în spital.
Depresiei i se adaugă exasperarea. Cazul Piatra Neamț n-a fost nici acum elucidat. Când va fi elucidat Cazul Matei Balș?

După Piatra Neamț n-a căzut nici un cap.
Nici după Matei Balș.
Câte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap?

Cei de la Putere, în frunte cu Klaus Iohannis, n-au înțeles nimic din adevăratele proporții ale ecoului în conștiința colectivă.
Dar cei din Opoziție?

În Opoziție se află două partide:
PSD și AUR.
AUR a înțeles rapid impactul uriaș al nenorocirii. S-a agitat, a cerut demisii, a organizat proteste.
PSD?
PSD doarme.
Doarme și sforăie.
PSD nici măcar nu s-a întors pe partea cealaltă, trezit o clipă de vaierele sirenelor de la Salvare și de la Pompieri.

Și această incredibilă lipsă de reacție a PSD, corespondentul nepăsării afișate de Klaus Iohannis, adâncește exasperarea românilor.
N-avem spitale ca lumea.
Dar n-avem nici Opoziție ca lumea!”, scrie Ion Cristoiu pe blogul personal

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close