Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Bartolomeu - un membru activ al societăţii civile

ÎPS Bartolomeu - un membru activ al societăţii civile

ÎPS Bartolomeu - un membru activ al societăţii civile
12 Sep 2007   •   08:45
Unul dintre candidaţii la scaunul patriarhal este Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania. Acesta a fost închis între 1958 şi 1964, iar la un an după eliberare a plecat în comunităţile româneşti din America şi Canada. ÎPS Bartolomeu Anania, s-a născut în anul 1921. Între 1933 şi 1941 urmează cursurile Seminarului Teoretic Central din Bucureşti. S-a călugărit în 1942, la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

În perioada 1958-1964 este închis în lotul legionarilor la Aiud. În perioada 1965-1976 deţine mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe din America, perioadă în care primeşte şi rangul de arhimandrit din partea Sfântului Sinod al bisericii ortodoxe. Pe 21 ianuarie 1993, după ce se retrăsese ca duhovnic la Mănăstirea Văratec, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului.

În 2005 este ales Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, după ce, cu câteva luni înainte, fusese artizanul înfiinţării noii mitropolii în Ardeal. Înalt Prea Sfinţia Sa Batrolomeu este scriitor, dar şi un membru activ al societăţii civile, cunoscută fiind opoziţia sa faţă de exploatarea de la Roşia Montana.

Bartolomeu Anania se bazează pe încrederea Arhiepiscopiilor de Cluj şi Alba-Iulia şi a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi pe cea a Oradiei. Totodată, el se bucură şi de sprijinul lui Teofan, mitropolitul Olteniei.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close