Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Daniel este noul Patriarh. Totul despre alegerea conducerii BOR

ÎPS Daniel este noul Patriarh.
Totul despre alegerea conducerii BOR

<font color=red>ÎPS Daniel este noul Patriarh.</font><br> Totul despre alegerea conducerii BOR
12 Sep 2007   •   04:18
ÎPS Daniel este noul Patriarh al bisericii Ortodoxe Române. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost ales în turul doi de scrutin, în care a intrat alături de ÎPS Bartolomeu Anania.
DETALII AICI


Potrivit unor surse din interiorul Patriarhiei, ÎPS Daniel a primit în primul tur 80 de voturi, ÎPS Bartolomeu Anania ? 62 de voturi, iar PS Ioan Selejan - 18 voturi. Un vot a fost anulat. Ca urmare a voturilor, cei care au mers în turul doi în cursa pentru Patriarhie au fost ÎPS Daniel şi ÎPS Bartolomeu Anania.

La ora 17.00 s-a întrunit Colegiul Electoral Bisericesc, forumul electoral al Bisericii Ortodoxe Române, pentru a vota Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La 12.30, Patriarhia Română a făcut publice numele candidaţilor la funcţia de Patriarh. În cursă au fost Mitropolitul Daniel, Mitropolitul Bartolomeu şi Mitropolitul Ioan al Covasnei şi Harghitei.

ÎPS Teofan s-a retras din cursa pentru Scaunul Patriarhal. "Am renunţat pentru că sunt alţii mai vrednici ca mine", a declarat el la ieşirea din Catedrala Patriarhală. Mitropolitul Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, a acceptat preşedinţia Sfântului Sinod, în virtutea vechimii în grad, ieşind astfel din cursa pentru ocuparea scaunului patriarhal.

PS Ioan Selejan ? candidatul surpriză la conducerea BOR
Candidatul surpiză la şefia BOR a fost Ioan Selejan, născut în Bihor, în vârstă de 56 de ani şi de profesie inginer. Şi-a început viaţa monahală ca stareţ al mănăstirii Lainici, apoi ca superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan. Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit în vizita sa în Covasna şi Haghita cu PS Ioan. Episcopul l-a invitat pe şeful statului să viziteze şi cu alte ocazii judeţele Harghita şi Covasna, pentru că în cele două judeţe românii se simt uitaţi în propria ţară. Ioan Selejan a fost cel care a mediat negocierile din 1999 dintre minerii lui Miron Cosma şi premierul de atunci, Radu Vasile. Surse din Patriarhie spun că PS Ioan este un susţinător al Mitropolitului Daniel, ceea ce i-a sporit şansele ca acesta să devină noul Patriarh al BOR.

Aceleaşi surse precizează că retragerea din cursă a ÎPS Teofan a înseamnat un sprijin pentru Mitropolitul Bartolomeu, deoarece cei doi sunt foarte buni prieteni.

Preasfinţitul Ireneu Bistriţeanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Clujului şi Calinic Botoşăneanu, episcop vicar la Arhiepiscopia Iaşilor au fost aleşi ca "bărbaţi de încredere" în Biroul pentru alegerea noului Patriarh. Secretarul de şedinţă afost ales Ioan Casian de Vicina, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America şi Canada.

Cu câteva ore înainte de alegeri, Mitropoliţii Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi Bartolomeu Anania al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului erau văzuţi de presă ca favoriţi în cursa pentru ocuparea scaunului patriarhal.

Cum se alege Patriarhul Bisericii Ortodoxe

Sfântul Sinod s-a reunit miercuri dimineaţă, într-o şedinţă specială, unde a desemnat candidaţii. Patriarhul va fi ales apoi de Colegiul Electoral Bisericesc, un organism cu 186 de membri. Candidaţii la scaunul patriarhal sunt în număr de trei. Se acceptă şi existenţa a doi candidaţi, în timp ce numai în cazuri excepţionale este acceptat unul.

Colegiul Electoral Bisericesc este alcătuit din membrii Adunării Naţionale Bisericeşti, organismul reprezentativ central al Bisericii Ortodoxe Române şi membrii Adunării Eparhiale a Eparhiei vacante, care este formată din 30 de membri. Din colegiu mai fac parte, ca membri de drept, câte un decan şi câte un director, clerici de la instituţiile de învăţământ din fiecare Mitropolie. Şedinţa Colegiului Electoral Bisericesc este condusă de prelatul cu cea mai mare vechime în arhierie.

Pe fiecare buletin de vot sunt tipărite numele candidaţilor în ordinea desemnării lor de Sfântul Sinod. Votul este obligatoriu şi în acest caz. Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române devine candidatul care a obţinut majoritatea, adică jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate. În cazul în care nici unul din candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi. Devine ales cel care a întrunit majoritatea, iar în caz de paritate, Patriarhul va fi ales prin tragere la sorţi. După anunţarea rezultatelor votării, actele alegerii vor fi înaintate Sfântului Sinod care va verifica dacă procesul de votare a decurs conform regulilor canonice.

PROCEDURA DE VOT A PATRIARHULUI
Citiţi CARE SUNT ATRIBUŢIILE PATRIARHULUI
ANUNŢUL CELOR 3 CANDIDAŢI LA ŞEFIA BOR

Cine l-a ales pe succesorul lui Teoctist

Instituţia care se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor, în proporţie de 87% ortodocşi, vine cu propriile sale umbre de îndoială şi acuzaţii de colaborare cu fosta Securitate. Declaraţiile belicoase privind trecutul deloc curat al unor înalţi prelaţi au fost făcute recent de membrul colegiului CNSAS, Mircea Dinescu. Patriarhia a anunţat că va depune plângere penală împotriva lui şi îl va reclama şefilor de la CNSAS după ce a spus că fostul mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală, decedat între timp, a fost ofiţer de securitate. Mai mult, Biserica Ortodoxă este şi acum plină de foşti colaboratori ai Securităţii, spune Dinescu.

LISTA CELOR CARE ALEG PATRIARHUL

Antena3.ro

×
Parteneri
Surpriză în ultimul sondaj pentru Primăria Bucureşti!
x close