Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Teofan este noul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei

ÎPS Teofan este noul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei

ÎPS Teofan este noul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei
05 Mar 2008   •   12:04

Înalt prea sfinţitul Teofan este noul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind votat de 32 de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Membrii Sinodului au votat astfel succesorul patriarhiului Daniel la mitropolia Moldovei. Contracandidatul său în turul doi de scrutin a fost Preasfinţitul Casian, care a primit 13 voturi. Pentru scaunul vacant de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei au candidat Preasfinţitul Ioan al Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Casian al Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Olteniei, şi Preasfinţitul Calinic Botoşeneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Înscăunarea oficială a noului mitropolit al Modovei ar putea avea loc de Buna Vestire. ÎPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, s-a născut la 19 octombrie 1959, în comuna Corbi, judeţul Argeş. În 1979 a terminat seminarul teologic din Craiova, după care a absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. Este doctor în teologie, titlu luat la Paris.

Din 1991, este episcop-vicar patriarhal, fiind responsabil de legătura Patriarhiei Române cu românii din diaspora. Arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei a fost desemnat în urmă cu opt ani.

Scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a rămas vacant după ce, în 12 septembrie 2007, ÎPS Daniel a fost validat în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Antena 3

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close