Antena 3 CNN Actualitate Italia vrea să sprijine România în pregătirile pentru preluarea președinției Consiliului UE

Italia vrea să sprijine România în pregătirile pentru preluarea președinției Consiliului UE

Italia vrea să sprijine România în pregătirile pentru preluarea președinției Consiliului UE
20 Sep 2018   •   17:03

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, s-a întâlnit, miercuri, cu domnul Paolo Savona, ministrul italian al Afacerilor Europene și cu doamna Barbara Lezzi, ministrul pentru Regiunile din Sudul Italiei, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează la Roma. 

Discuțiile au vizat preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, în ianuarie 2019. Oficialul român a subliniat că România va avea de negociat o serie de dosare dificile, precum Cadrul Financiar Multianual sau Politica de Coeziune, în condițiile în care agenda Președinției va fi influențată de Brexit și alegerile pentru Parlamentul European. 

În intâlnirea cu ministrul Afacerilor Europene, ministrul Plumb a aratat că România va fi un partener activ și constructiv, care va susține avansarea proiectului european, "cel mai potrivit cadru pentru dezvoltarea Statelor Membre". Totodată, domnia sa a subliniat că țara noastră dorește ca, în timpul mandatului la Președinția Consiliului UE, să fie un mediator eficient și să gestioneze cu succes cât mai multe dosare aflate in lucru.

În timpul reuniunii cu Barbara Lezzi, ministrul pentru Regiunile din Sud, oficialul român a subliniat că Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comuna rămân principalele priorități ale viitorului buget multianual. În timpul Președinției rotative a Consiliului UE, România va încerca să ajungă la un acord de principiu în privința Politicii de Coeziune și Cadrului Financiar Multianual.

În acest context, ministrul Lezzi a subliniat că Politica de Coeziune este indispensabilă, fiind singurul instrument care poate redistribui resursele în Uniunea Europeană. La rândul său, oficialul român a punctat că aceasta este principala politică investițională, care asigură eliminarea diferențelor dintre regiuni, iar acest principiu trebuie apărat.

Cei doi oficiali au agreat înființarea unui grup de lucru comun, România – Italia, în vederea schimbului de bune practici în atragerea de fonduri europene si in coordonarea pozitiilor nationale privind negocierile asupra politicii de coeziune post 2020. Totodată, partea italiană s-a oferit să sprijine pregătirile României pentru preluarea Președinției Consiliului UE.

Referitor la viitoarea perioadă de programare, Rovana Plumb a precizat că ratele de cofinanțare depășesc cu mult nivelul minim cerut de reglementările specifice și că țara noastră consideră că ar trebui să evităm problemele pe care le pot întâmpina autorităților locale și regionale din Statele Membre, care nu dispun de resurse financiare suficiente și care întâmpină dificultăți în asigurarea cofinanțării proiectelor. În același timp, România consideră că aplicarea regulii "N+3" este cea mai adecvată deoarece ia în calcul dificultățile ce pot apare în implementarea proiectelor strategice mari.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close