Antena 3 CNN Actualitate Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului în Europa. Motivul este legat de tromboze

Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului în Europa. Motivul este legat de tromboze

Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunţat, marţi, că a decis să amâne distribuirea vaccinului său anti-COVID-19 în Europa.

Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului în Europa. Motivul este legat de tromboze
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    13 Apr 2021   •   18:09

Decizia Johnson & Johnson vine după ce autoritățile sanitare americane au optat pentru întreruperea administrării acestui vaccin, în urma apariţiei, în SUA, a șase cazuri rare de tulburări de coagulare a sângelui, ce urmează a fi investigate, relatează presa internațională.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Administrația pentru Alimente şi Medicamente (FDA) au emis o declaraţie comună în care menționează că astfel de efecte adverse par să fie extrem de rare în prezent şi nu a fost stabilită încă o relaţie de cauzalitate între vaccin şi formarea de cheaguri sangvine.

Cele două instituţii americane se vor reuni miercuri pentru a analiza cazurile semnalate.

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

SUA: Şase cazuri de tromboze, între care un deces, după 7 milioane de doze administrate

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze din acest vaccin, dar autoritățile sanitare americane au cerut, marţi, suspendarea utilizării acestui ser după semnalarea a 6 cazuri de tromboze la femei cu vârste între 18 şi 48 de ani.

Dintre acestea, una decedat, iar alta a fost internată în stare critică.

În toate aceste cazuri este vorba despre un tip de cheag sanguin denumit ''tromboza sinusului venos cerebral'' (CVST) şi asociat cu niveluri reduse ale trombocitelor.

Jeff Zients, responsabilul preşedinţiei americane însărcinat cu gestionarea crizei sanitare, a calificat întreruperea administrării vaccinului Johnson & Johnson drept măsură de ''precauţie extremă''.

El a estimat decizia că nu va avea un impact semnificativ asupra campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în SUA, întrucât acest ser reprezintă mai puţin de 5% din totalul dozelor folosite în această ţară.

România: 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson ajung în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță spune că așteaptă recomandarea Agenției Europene a Medicamentului cu privire la vaccinului Johnson & Johnson, după cazurile de tromboză din SUA.

"Am văzut această informație (privind solicitarea FDA de întrerupere a vaccinării cu Johnson & Johnson în SUA, n.r.). Așteptăm o recomandare de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem face acest lucru. Avem capacitatea de stocare, nu ne forțează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranță", a spus, marți, Gheorghiță

El consideră că, din moment ce FDA a recomandat întreruperea administrării, EMA va face cât de curând o precizare, mai ales că în Europa nu s-a folosit acest tip de vaccin.

"Tocmai de aceea este importantă experiența acumulată până la acest moment în SUA, unde sunt aproape 7 milioane de doze de vaccin utilizate", a subliniat Valeriu Gheorghiță.

În România ajung miercuri 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson însă aceste doze nu vor fi administrate, ci vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino, până la o decizie a autorităților în privința acestui ser, pe baza concluziilor EMA.

Surse: Agerpres, Mediafax

×
Subiecte în articol: Johnson and Johnson Europa
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close