Antena 3 CNN Actualitate Jumătate dintre gravidele din Bucureşti au fumat în timpul sarcinii

Jumătate dintre gravidele din Bucureşti au fumat în timpul sarcinii

Jumătate dintre gravidele din Bucureşti au fumat în timpul sarcinii
20 Noi 2007   •   09:02
Peste o jumătate dintre gravidele din maternităţile bucureştene au declarat că au fumat. Acest lucru a reieşit în urma studiului realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului în Capitală. 53% dintre femeile care au participat la studiu au spus că au fumat şi numai 47% au spus că nu au avut vreodată acest viciu. 58% dintre ele au declarat că în starea de graviditate nu au fumat, iar 6% au spus că au fumat mai mult în perioada de sarcină. Majoritatea gravidelor, 69%, au spus că fumează ţigări ?light?. În ceea ce priveşte momentul renunţării la fumat, un procent de 30% s-au lăsat de fumat înainte de sarcină, sau în timpul sarcinii. 57 % dintre gravide au renunţat la fumat pentru a-şi proteja sarcina, iar 51% pentru a-şi proteja starea de sănătate. Referitor la sprijinul pe care l-au primit pentru renunţarea la fumat, 33% au spus că acesta a fost din partea mass-media.

Potrivit cercetării, unii membri ai familiei, în special partenerul, în loc să sprijine renunţarea la acest viciu, fumează în prezenţa gravidei. Cercetarea a relevat şi faptul că femeile gravide fumează în camera copiilor, un lucru deosebit de grav, au subliniat specialiştii.

Fumatul la femeile gravide poate avea efecte asupra sarcinii:

Fumatul poate provoca avort, naştere prematură, greutate mică la naştere pentru copil, mortalitate subită a sugarului, poate să dea complicaţii în timpul naşterii, respectiv dezlipirea de placentă a pruncului, iar la femei, în general, poate să favorizeze sterilitatea. Chiar şi fumatul pasiv poate avea aceste efecte asupra femeilor.

Femeile din Bucureşti care au studii şi un anume statut social fumează mai mult decât cele care au şcoală mai puţină şi sunt dezavantajate social. La acest studiu au participat 411 gravide din cele nouă maternităţi bucureştene.

Rompres

×
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close